Het Franse Airbus gaat samen met het CFM International een waterstofmotor ontwikkelen. De twee bedrijven gaan een testmotor op de romp van een Airbus A380 monteren. Het vliegtuig stijgt op met zijn normale motoren en zal in de lucht op waterstof vliegen. De Airbus A380 verbrandt de waterstof; het wordt dus niet omgezet in elektriciteit. Dit is de eerste stap van het project. In 2035 moet het vliegtuig op waterstof voor reguliere vluchten in gebruik worden genomen.

Er zijn best wat automerken die momenteel experimenteren met waterstof, maar deze merken zien waterstof vooral als aanvulling op het aanbod van elektrische auto’s. Waterstof voor auto’s is in veel gevallen niet de meest praktische oplossing, vooral omdat er veel energie verloren gaat bij het opwekken en weer omzetten in elektriciteit of het verbranden in een motor.

Vrachtschepen en vliegtuigen op waterstof dan weer wel

Waterstof zal bijvoorbeeld een grote rol kunnen spelen op plekken waar de laadinfra niet toereikend is. Maar ook voor vliegtuigen en schepen kan het een grote rol spelen. Een containerschip of een vliegtuig op batterijen, dat gaat simpelweg niet lukken. De accu’s zouden te groot en te zwaar zijn: een vliegtuig zou niet opstijgen en een schip zou al vol zitten voordat de lading aan boord is.

Volkswagen sprak eerder uit dat schepen en vliegtuigen dus waarschijnlijk op waterstof zullen gaan draaien. Voor vrachtwagens kan waterstof ook een goede oplossing zijn, aangezien ze lange stukken moeten rijden en grote accu’s heel lang zouden duren om op te laden.

Bron:  Malttijn Nederend