Algen zijn de duurzame grondstof van de toekomst

11 feb 2023 | Energie

Een vijver met daarop groene aanslag: wie aan algen denkt, ziet dat waarschijnlijk voor zich. Maar voor biotechconcern Corbion en Rene Wijffels van de Wageningen Universiteit zijn algen al lang veel meer dan dat. Het is volgens hen de duurzame grondstof van de toekomst. Een verhaal over de kansen en de uitdagingen van de algenmarkt.

Zo’n microalg kan op twee manieren groeien. Fototroof, waarbij het net als planten alleen CO2 en zonlicht nodig heeft, of fermentatief. Daarbij groeit het op suiker. Rene Wijffels is hoogleraar bioprocestechnologie bij de Wageningen Universiteit en Research, en doet onderzoek naar het groeien van algen op zowel zonlicht als suiker. “De industrie heeft meer ervaring met de fermentatieve manier. Het is daarmee afhankelijk van suiker, en daarom iets minder duurzaam. Maar beide manieren zijn goed voor het milieu, en in de toekomst hebben we het zeker allebei nodig.”

Algenolie in plaats van visolie

Want in 2050 moeten we 10 miljard monden voeden, en daarbij geen CO2 meer uitstoten. Daarin gaan algen een belangrijke rol spelen, denkt ook Ruud Peerbooms, sinds vorig jaar president Algae Ingredients bij Corbion. Daar groeien ze in een fabriek in Brazilië algen op suiker. “Ik denk dat beide manieren, dus groeien op zonlicht en op suiker, elkaar kunnen aanvullen. Bij de fototrofe manier moet je veel water rondpompen, wat energie kost. Terwijl je met de fermentatieve manier de kwaliteit volledig kunt garanderen.”

Voor Corbion zijn algen een relevante nieuwe markt, omdat het al tientallen jaren ervaring heeft met het produceren van melkzuur uit suiker. Kennis die goed van pas komt bij de kweek van algen. Vandaar dat het in 2017 TerraVia overnam, een algen-ingrediëntenproducent uit Californië. Sindsdien produceert het bedrijf poeder gemaakt van algen, onder de naam AlgaPrime DHA. Omdat algen rijk zijn aan omega-3 vetzuren is het een interessante vervanger voor visolie, een voedingsstof voor gekweekte zalm. Normaal wordt dat van bijvangst van vis gemaakt, maar vanwege overbevissing staat de zee onder druk. “En zo helpen we ook kweekvissers hun CO2 voetafdruk naar beneden te brengen”, zegt Fatima Faraj, senior marketing director Algae Ingredients bij Corbion. “We hebben onlangs een levenssyclusanalyse (LCA) uitgevoerd die bevestigde dat AlgaPrime DHA een lagere voetafdruk heeft in vergelijking met traditionele bronnen van visolie. Het onderzoek analyseerde de milieu-impact van AlgaPrime, die de volledige toeleveringsketen bestrijkt, inclusief grondstoffeninkoop en productie. Het is kortom, een duurzame bron van omega-3.”