American football-legende Tom Brady (44) kondigt einde loopbaan aan

1 feb 2022 | Sport

American football-legende (44) Tom Brady kondigt einde loopbaan aan

TAMPA – Tom Brady (44) zet een punt achter zijn illustere carrière in het American football. De quarterback van de Tampa Bay Buccaneers was 22 seizoenen actief in de NFL, maar acht de tijd nu rijp om zijn schoenen aan de haak te hangen. Tom Brady won maar liefst zeven keer de Super Bowl, de hoogst haalbare prijs in de sport. Brady wordt beschouwd als een van de grootste Amerikaanse sportmannen ooit.

Brady begon zijn illustere carrière in de luwte: hij werd pas als 199e gekozen uit zijn generatie spelers die naar de NFL trok. Maar toen hij bij de New England Patriots zijn kans rook, begon Brady aan een palmares dat doet duizelen.

Geschiedenisboeken

Hij stond tien keer in de Super Bowl, meer dan gelijk welke van de 32 clubs in de 102-jarige geschiedenis van de NFL. Zijn tien verschijningen in het grootste Amerikaanse sportcircus is dubbel zoveel als de volgende quarterback in de lijst. Hij leidt de NFL in het meest aantal gescoorde touchdowns en gegooide yards. Zijn 22 jaar als quarterback is een record. Het rijtje gaat nog wel een eindje door, want Brady heeft de volledige geschiedenisboeken door zijn successen in de play-offs en de Super Bowl herschreven.

Zeven keer trok hij aan het lange eind: zes keer als New England Patriot en vorig jaar als lid van de Tampa Bay Buccaneers. Toen werd hij op zijn 43e nog maar kampioen in de NFL nadat hij een breuk forceerde uit New England na twintig succesvolle seizoen, maar ook dit jaar ging hij gewoon door. Dit jaar gingen de Tampa Bay Buccaneers, afkomstig uit Florida, eruit in de tweede ronde van de play-offs. Brady liet een week lang iedereen in het ongewisse, maar besliste uiteindelijk om de stekker eruit te trekken.