Chinese economie ergens in 2030 groter is dan die van de Verenigde Staten.

4 apr 2022 | Economie

De komende twintig jaar zal het zwaartepunt van de wereldeconomie verschuiven naar de Indo-Pacific regio, de landen rond de Indische en Stille Oceaan. Hoe ziet de wereld eruit als China straks de economische wereldleider is?

We lijken op een keerpunt te staan in onze geschiedenis. Terwijl de ene grootmacht, Rusland, met de invasie in Oekraïne zijn ware dictatoriale gezicht laat zien, neemt de andere grootmacht, China, ook steeds duidelijker positie in. Volgens de prognoses zal dit land, met haar 1,4 miljard inwoners, ergens in de komende twintig jaar de VS inhalen als economische wereldmacht.

Zullen we dan opnieuw vervallen in een koudeoorlogsdenken waarbij twee rivaliserende grootmachten als aartsvijanden tegenover elkaar komen te staan? Of zullen we naar een multipolaire wereld toe bewegen, waarbij we de macht in de wereld met elkaar zullen moeten delen?

Howard Zhang, eindredacteur van de Chinese BBC-tak, verwoordt het treffend: ‘Door de crisis in Oekraïne is alles op scherp gesteld en staan de Chinezen op een kruispunt: kiezen ze de kant van Rusland en bouwen ze samen met Rusland aan een Euraziatisch machtsblok? Of keren ze zich – wanneer Rusland als verliezer uit dit conflict komt – tóch weer richting het Westen? En hoe moet het Westen zich verhouden tot een steeds machtiger wordend China?’

Maarten Schinkel (1959) is schrijver, econoom en politicoloog. Wekelijks schrijft hij columns en beschouwingen over de huidige staat van de economie en financiële markten in het NRC Handelsblad. In 2019 reisde hij voor de VPRO Tegenlicht aflevering ‘De Chinese Dollar‘ af naar China. Daar bekeek hij de Chinese opmars in de financiële wereld en de veranderende machtspositie van de Chinese munt.

Schinkel heeft op zijn kantoor een wereldkaart hangen waarop niet de Atlantische maar de Stille Oceaan het centrum vormt. Het herinnert hem eraan dat de wereld er heel anders uitziet als je in Azië woont.

China en India zijn altijd de grootste economieën geweest. Pas rond 1800 zijn ze die positie plotseling kwijtgeraakt. Deze landen zien de afgelopen anderhalve eeuw als een onderbreking, aldus Schinkel. Nu willen ze terug naar ‘normaal’. Schinkel ziet dit in China in hoog tempo gebeuren. Hij denkt dat de Chinese economie ergens in 2030 groter is dan die van de Verenigde Staten.