DE HERMÈS BIRKIN ZAK

31 mrt 2022 | Brands

Het ultieme modesymbool, de tas waar elke vrouw van droomt; de Birkin Zak. Dit is waanzinnig populair Hermès tas staat op veel verlanglijstjes over de hele wereld!

Oorsprong

Het begon allemaal in 1981, toen Engelse actrice Jane Birkin en Jean-Louis Dumas, de toenmalige directeur bij Hermès, ontmoette op een vlucht van Parijs naar Londen. Jane Birkin laat zien hoe ze de juiste tas niet kan vinden om alles te dragen wat ze nodig heeft, en dus beginnen ze de allereerste te ontwerpen Birkin zak. Jane Birkin vertelde Telegraph in 2012 dat ze de eerste ontwerpen op een ‘ziekenzak’ uit het vliegtuig hadden getekend. Drie jaar later, in 1984, de eerste Birkin tas werd geïntroduceerd, die Hermès beschrijft als; “Een diepe en soepele weekendtas, met onderscheidende kenmerken zoals een gepolijste plaat, een draaibare sluiting en natuurlijk de kenmerkende zadelstiksels van het huis.”

Jane Birkin en de eerste anatomie van de Hermès Birkin zak

Jane Birkin

Binnen tien jaar (+/- 1990) kwam de Hermès Birkin tas groeide uit het ultieme modesymbool, verkrijgbaar in rundleer, struisvogelleer en kalfsleer, maar ook in verschillende maten; 30 en 35 centimeter. In de daaropvolgende jaren de Birkin werd nog populairder, en Hermès begon verschillende uit te brengen limited editions van de tas. Bijvoorbeeld de “Birkin schaduw tas ”; met optische illusies, of de “Birkin One Two Three and Away We Go ”; dat is geïnspireerd op de bekende sjaalprint van Hermès.

Design

Het originele ontwerp van de tas is nauwelijks veranderd, er zijn echter veel variaties geweest. Verschillende soorten leer, materialen, maten, kleuren, accessoires en meer. Rond 2008 Hermès begon edelmetalen en diamanten op hardware te gebruiken, wat nog meer unieke varianten van Birkin tassen kwamen beschikbaar.

“De Birkin varieert, maar verandert nooit ” – Hermès

Nee twee Birkins zijn hetzelfde, omdat elk exemplaar is met de hand gemaakt​ Is een ‘normale’ Birkin niet speciaal genoeg voor jou? Het is mogelijk om een ​​”Special Order” (SO) te plaatsen, waar je bijna elk aspect van je kunt aanpassen Birkin. Helaas, Hermès staat alleen hun VIP-klanten toe om deze ‘speciale bestellingen’ te plaatsen.

Verschillende kleuren van de Hermès Birkin tas en de Hermès Kelly tas
Verschillende kleuren Hermès Birkins en Kelly tassen 

 

Naast het origineel Birkin, en het zijn variaties. Hermès heeft een aantal andere verschillende versies uitgebracht, zoals de JPG schouderEn Haut à Courroies​ De JPG Shoulder, die is ontworpen in 2005, is een kleinere, meer casual Birkin, met lange hengsels zodat het op de schouder gedragen kan worden. Deze tas werd een tijdje stopgezet, nadat hij was vervangen door de JPG Shoulder II. Dit model is slanker, licht van gewicht en heeft een hangslot zoals het origineel Birkins. De Haut á Courroies, ook wel bekend als de HAC, is in de 1800e eeuw ontworpen om paardrijuitrusting te vervoeren. Ook al lijkt het veel op het origineel Birkins, het is groter, groter en heeft kleinere handvatten om het met de hand te dragen in plaats van op de schouder.

De Hermès JPG en het Hermès HAC

De Hermès JPG en HAC 

Maten

Naast het ontwerp, de maat van de Birkin is in de loop der jaren ook veranderd. Tegenwoordig is de tas verkrijgbaar in vier verschillende maten bekend als B25, B30, B35 en B40. De namen worden bepaald door de breedte van de tas in centimeters. Ook al is het origineel Birkin was een B40, deze maat is nu minder verkrijgbaar, en meer gebruikt als reistas in plaats van handtas. De standaardmaten zijn B25, B30 en B35, waarbij de 30 en 35 de meest populaire maten zijn. De mini Birkin; B25, werd geïntroduceerd in 2004.

Afmetingen

B25 (mini)

B30

B35

B40 (reizen)

  25x20x13 CM

  30x22x16 CM

  35x25x18 CM

  40x30x18 CM

De vier verschillende maten van a Hermès Birkin zak

De vier verschillende maten van de Hermès Birkin 

Wat maakt het zo bijzonder?

“Birkins zijn de meest gewilde tassen ter wereld en dat is het al heel lang. ” – Matthew Rubinger, directeur, luxe accessoires bij Heritage.

Iedereen weet; om een Birkin, je moet veel geduld (en wat geld) hebben. De winkelprijzen van een Birkin varieert van $ 10,000 naar $ 150,000, afhankelijk van het ontwerp van de specifieke tas. De schaarste en het unieke karakter van de Birkin heeft veel invloed op de prijs. Een tas is gemaakt door een enkele ambachtsman in een van Hermès’s ateliers, wat hen ongeveer 48 (!!!) werkuren zal kosten. Als de tassen klaar zijn, worden ze uitgedeeld aan een Hermès boetiek, die een zeer beperkte hoeveelheid zal hebben, waardoor de Birkin vrij exclusief. Hermès staat er ook om bekend dat het weigert producten gratis weg te geven, zelfs aan beroemdheden.

Leuk weetje: er zijn er 5 Birkin tassen (en 2 andere Hermès tassen) in de top 10 van duurste handtassen in de wereld! 

Het is niet zo eenvoudig als in een Hermès boetiek en het kopen van een Birkin… De Birkin is zo gewild dat je op een wachtlijst wordt geplaatst. Dat is meer een wenslijst, want je weet niet zeker wanneer en of je de tas krijgt. De lengte van de wachtlijsten is afhankelijk van de vormgeving van de Birkin u vraagt ​​bijvoorbeeld; zwart Birkiner is meer vraag, waardoor de wachtlijst een stuk langer wordt. In sommige boetieks is het mogelijk om een Birkin zonder wachtlijst. Het is bijvoorbeeld bekend dat de boetiek in Parijs soms heeft Birkins beschikbaar. Wanneer dit het geval is, zal er vanaf de vroege ochtend een rij zijn om de boetiek binnen te gaan, zelfs voordat ze opengaan.

De schaarste in nieuw Birkin tassen maakt de vintage markt een stuk groter. Dit betekent vaak dat vintage Birkins worden verkocht voor een veel hogere prijs dan een nieuwe. Dus wanneer u besluit te investeren in een Birkin, weet je dat ze hun waarde zeker zullen behouden of verhogen in de tijd.