Als een raket naar de ruimte gaat, gebeurt dat meestal vanaf een bekende lanceerbasis als Cape Canaveral (Verenigde Staten), Bajkonoer (Kazachstan) of Kourou (Frans-Guyana). Voor het eerst zijn nu satellieten vanuit West-Europa in een baan rond de aarde gebracht.

Een vliegtuig, een Boeing 747 met de naam Cosmic Girl, is om 23.17 uur (Nederlandse tijd) opgestegen in het zuidwesten van Engeland, onder applaus van ongeveer 2000 toeschouwers. Boven de Atlantische Oceaan heeft de Cosmic Girl een raket losgelaten, de LauncherOne, op een hoogte van iets meer dan 10 kilometer. Dat gebeurde even na middernacht. In de LauncherOne zitten negen satellieten van zeven klanten. Die lading wordt afgeleverd in een baan rond de aarde.

Virgin Orbit is een ruimtevaartbedrijf van zakenman Richard Branson. De Britse minister van Wetenschap, George Freeman, noemde de lancering een historisch moment. “Ervan uitgaande dat alles volgens plan verloopt, hebben we de Europese ruimterace gewonnen en zijn we het eerste land dat satellieten vanuit Europa lanceert”, zei hij voor het opstijgen tegen persbureau Reuters. “We geven vanavond een sterk signaal af dat we van plan zijn een macht te zijn in de ruimte-economie van morgen.”