Stiller, schoner en klimaatbewust rijden: dat kan met een elektrische auto. De CO2-uitstoot van een elektrische auto is over zijn hele leven gemiddeld 60 procent lager dan die van een benzine.
Er rijden steeds meer elektrische auto’s rond. Waar in 2012 nog maar een kleine 2.000 elektrische auto’s op de Nederlandse wegen reden, reden er in 2022 al bijna 310.000 rond. Auto’s met een batterij ontwikkelen zich snel. Er komen goedkopere modellen op de markt en nieuwe auto’s hebben vaak een grotere actieradius: je kunt er verder mee rijden. Ook kun je op steeds meer plekken je auto opladen en thuis kun je met slim laden het opladen aansturen om duurzamer op te laden.
Ook de tweedehands markt groeit: er zijn steeds meer gebruikte elektrische auto’s te koop. De komende jaren betaal je bovendien geen wegen- of aanschafbelasting voor een elektrische auto. Als je kijkt naar maandkosten, is een elektrische auto nu al goedkoper dan auto’s op brandstof. Tot 2025 is er bovendien subsidie op elektrische auto’s. De subsidie werkt met een jaarlijkse subsidiepot; is die leeg, dan kun je geen subsidie meer krijgen. In 2023 kun je € 2.950 subsidie voor een nieuwe elektrische auto krijgen, voor een tweedehands model kun je € 2.000 subsidie.
Een elektrische auto is veruit de groenste auto, groener dan een diesel- of benzineauto. Een elektrische auto stoot over zijn hele leven ongeveer 60 procent minder CO2 uit dan een auto met een uitlaat. Bij een elektrische middenklasse auto komt in totaal 19.000 kilo CO2 vrij, bij een vergelijkbare brandstofauto is dat
Er is gerekend met de verwachte C02-uitstoot voor de stroommix van 2022-2040 die uit het stopcontact komt. Deze zogenoemde CO2-emissiefactor is gebaseerd op een berekening van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van het voorgenomen beleid voor de stroomvoorziening.