Energie van de toekomst

12 mei 2022 | Energie

Waar krijg jij energie van over pakweg 30 jaar? Koken op gas is niet langer een optie, kolen en cement zijn al lang achterhaald. Hoe wonen we dan? Je huis verbloemt wellicht dat de muren zijn gemaakt van schimmels, dat de verwarming draait op een warmtepomp en dat je kookt op elektriciteit die je opwekt met je eigen zonnepanelen en opslaat in je elektrische auto. Maar in de wereld van energievoorziening en -opwekking is niets meer hetzelfde. We staan aan de vooravond van een ware revolutie. Van elektriciteit, tot warmte, opslag en transport: maak je klaar voor energie 2.0.

Beeld je in dat je wakker wordt in 2050. Het licht floept aan als je moet opstaan, het koffieapparaat pruttelt al voordat je beneden komt en de tuinsproeier start zodra de planten droogstaan. Als je wegrijdt met je elektrische auto, gaat de verwarming in huis automatisch uit en de robotstofzuiger aan. Het is geen futuristische vooruitblik meer, de toekomst is nu. Een ding hebben alle innovaties echter gemeen: ze hebben energie nodig. En juist daarin zal de komende jaren veel moeten veranderen, om nieuwe energie op te wekken en te kunnen gebruiken. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen voldoende energie heeft? Daaraan werken we nu, voor de toekomst.

Er moet er nog heel wat gebeuren, want 80 procent van onze energie komt nog altijd van olie, kolen en gas.

Ongemerkt onderweg

Energietransitie. Het woord gonst rond. Maar wat is het eigenlijk? Wat ga je ervan merken in je huis? En komt het er echt aan? Ongemerkt zitten we er al middenin. Maar het gaat niet zo snel als wetenschappers zouden willen. En dat is niet omdat we te hard door de kolen gaan of omdat fossiele brandstoffen opraken, zoals vroeger de grootste zorg was. De noodzaak voor nieuwe vormen van energie is een stuk urgenter: het klimaatEn de auto zou daar wel eens een positievere impact in kunnen hebben dan gedacht.

Om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan, maakten landen wereldwijd afspraken over vermindering van broeikasgasemissies in het Akkoord van Parijs. De Nederlandse vertaling daarvan is: onze uitstoot van broeikasgassen in 2030 grofweg te halveren, en zelfs naar nul te brengen in 2050. “Daarvoor moet er nog heel wat gebeuren, want 80 procent van onze energie komt nog altijd van olie, kolen en gas. Net als in de jaren zeventig van de vorige eeuw”, zegt Gert Jan Kramer  externe link, hoogleraar Sustainable Energy Supply Systems en hoofd van de Utrechtse hub Energy Transition.

“De energietransitie betekent twee dingen: hernieuwbare energie de dominante energievoorziening laten zijn, en emissies naar nul brengen”, legt de Utrechtse energiehoogleraar uit. En dat zijn twee verschillende ambities: “Je kunt ook fossiele brandstoffen blijven gebruiken, en de CO2 afvangen en opslaan. Of je kunt bijvoorbeeld kernenergie gebruiken. Maar dat is niet hernieuwbaar.”

Schoon en hernieuwbaar dus. Dat vertaalt zich vooral naar zonne-energie en windenergie. Klinkt eenvoudig, maar het vereist een radicale verandering, zegt Kramer. “Een verandering in landgebruik (want waar laat je al die windmolens en zonnepanelen), marktwerking (de zon en de wind is immers van iedereen) en elektrificatie (want niet alles kan al draaien op elektriciteit).” Dat laatste – elektriciteit als enige energiebron – heeft ook rechtstreeks invloed op de gebruiker ervan. Jij dus. Want koken op gas, je huis verwarmen met kolen, en autorijden op benzine past allemaal niet meer in dat toekomstplaatje. In hoeverre is jouw verwarming, keuken en auto al toekomstbestendig?

Bron: uu,nl