Facebook, Twitter en nieuwssites geblokkeerd: Rusland isoleert zijn bevolking van de rest van de wereld

23 mrt 2022 | Entertainment

Rusland heeft verschillende sociale netwerken, westerse nieuwssites en applicatiewinkels geblokkeerd. Dat melden verschillende mensen, waaronder een journalist. Is het de bedoeling van Rusland om zijn bevolking te isoleren?

Facebook, Twitter, de App Store en Google Play, maar ook de websites van de BBC en Deutsche Well zouden in Rusland gedeeltelijk of volledig geblokkeerd zijn, melden journalist Mathieu Von Rohr en columnist Renaud Pila op Twitter.

Ook het Letse nieuwsmedium Meduza heeft van verschillende lezers in Rusland te horen gekregen dat ze de site aldaar niet langer kunnen raadplegen. Roskomnadzor – de Russische federale dienst voor toezicht op communicatie, informatietechnologieën en massamedia – bevestigde dat de site is geblokkeerd omdat “het informatie had verspreid die in strijd was met de wet.” “De verspreiding van onofficiële feiten over de oorlog, het gebruik van de termen “invasies” en “oorlog” wordt nu als illegaal beschouwd in het land, sinds het bevel van de procureur-generaal van 24 februari 2022″, melden de media.

Rusland isoleert de bevolking

Rusland probeert door dergelijke ingrepen te voorkomen dat de bevolking toegang krijgt tot informatie uit het Westen. Op die manier krijgt het land meer controle over de inforrmatie die de burgers kunnen raadplegen.

Het is intussen duidelijk geworden dat het militaire conflict in Oekraïne ook een propagandaoorlog is. Zo blijft de Russische dictator Vladimir Poetin volhouden dat de invasie volledig volgens plan verloopt, terwijl dat niet het geval is. Tegelijk worden Oekraïne en het Westen gedemoniseerd. Om die propagandaoorlog te winnen is het voor Rusland belangrijk dat het de controle heeft over de media en het internet.

De beslissing van Facebook en Twitter om de toegang tot Russia Today en Sputnik News te beperken, speelde zeker een rol bij de beperkingen die Rusland zijn bevolking nu oplegt. Ook Apple heeft al maatregelen genomen tegen de Russische Federatie. De techgigant heeft apps RT News en Sputnik News uit de App Store verwijderd. Apple verkoopt momenteel ook geen producten meer in Rusland.