Functietitels zijn dus duidelijk heel belangrijk geworden de afgelopen jaren.

7 mei 2023 | Bedrijven

Wow, wist jij dat het merendeel van de mensen liever een fancy functietitel krijgt dan een paar procent salarisverhoging?

Dit is gebleken uit verschillende onderzoeken.

Functietitels zijn dus duidelijk heel belangrijk geworden de afgelopen jaren.

Ik merk dit ook bij mijn klanten (ondernemers). Ze kunnen maandenlang bezig zijn met de vraag: Wat is mijn titel? Hoe ga ik mezelf noemen? Wat moet er in mijn Insta en LinkedIn bio komen te staan?

Dit is alleen een onmogelijke vraag. Er bestaat vrijwel geen enkele titel die de lading dekt van wat je doet en waarbij het voor anderen meteen duidelijk is wat je doet.

Titels zijn ooit in het leven geroepen door organisaties om overzicht te creëren en vervolgens zijn ze uitgegroeid tot ego-strelers.

We zijn onze eigen identiteit – en daarmee ook een deel van onze eigenwaarde – gaan koppelen aan functietitels. Ze zijn vaak veelzeggend voor onszelf, maar nietszeggend voor een ander.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Wat vond ik het bijvoorbeeld stiekem leuk toen ik in 2012 Team Manager werd bij Management Events en als mensen me dan vroegen wat ik deed. Ik zei dan dat ik Team Manager was en het liefst zei ik er dan ook nog bij dat ik 10 mensen aanstuurde. Daar ging m’n ego pas echt lekker op 😉

Als zelfstandig ondernemer heb je alleen weinig aan je functietitel. Je hebt klanten nodig en die hebben een probleem waar ze vanaf willen. Het enige wat zij willen weten is of en hoe jij hen kunt helpen.

Daarom raad ik altijd aan om niet je functietitel te benoemen, maar een paar zinnen over hoe je anderen helpt.

De zinsopbouw die ik daarvoor gebruik is: Ik help *vul hier je ideale klant in* naar *vul hier het eindresultaat in wat je levert*.

Daarna kun je dan eventueel nog een paar zinnen toevoegen om het te verduidelijken.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
En dan nog zijn er voldoende mensen die niet zullen begrijpen wat je doet. Mijn ouders begrijpen na 5 jaar nog steeds niet wat ik doe en dat is oké.

Eén van de weinige vragen die ik ooit heb gekregen toen mijn bedrijf heel goed begon te lopen was: Je doet niks illegaals toch? 🤣

Accepteer dat niet iedereen zal begrijpen wat jij doet. De enige mensen die het moeten begrijpen zijn jouw potentiële klanten.

Je kunt prima een functietitel gebruiken in je bio, maar je redt het ook wel zonder.

Ik heb zelf ook nog altijd een haat/liefde verhouding met mijn titel: Business Coach.

Ik voel me veel meer dan een Business Coach en ik heb de titel ook al meerdere keren uit m’n bio gesloopt. Maar mijn klanten noemen me hun Business Coach en uiteindelijk gaat het om mijn klanten, dus ik hanteer die titel.

Middels deze post wil ik je trouwens meteen uitdagen om hieronder in een reactie uit te leggen wat jij doet.
Hoe help jij andere mensen met jouw bedrijf? Gebruik bovenstaande zinsopbouw en vertel hieronder in een paar zinnen wat je doet zónder je functietitel te noemen.

Auteur | https://www.linkedin.com/in/tineke-zwart/