Gaat Oekraïne het songfestival winnen?

7 mei 2022 | Entertainment

Kalush 

Volgende week zaterdag is de grote finale van het ‘Eurovisiesongfestival’ in Turijn. Hoewel er nog twee halve finales – en dus een finale – zijn, lijkt de Europese omroep EBU veel tijd en geld te kunnen besparen. Oekraïne is namelijk de gedoodverfde favoriet en gaat er hoogstwaarschijnlijk met de winst vandoor.

De oorlog in Oekraïne woekert voort. En de beelden van verwoestingen, uiteengescheurde families en neergeschoten burgers gaan door heel Europa. Niet zo gek dus dat veel Europeanen veel sympathie hebben voor het Oost-Europese land. En dat is ook terug te zien bij de bookmakers – ook wel bookies genoemd.

S10 heeft oorlog Oekraïne in achterhoofd tijdens songfestival

Oekraïne torent, met Kalush Orchestra en hun song ‘Stefania’, namelijk boven de rest uit. Op dit moment is de kans dat het land wint 43%. Gevolgd door Italië (14%) en Zweden (11%). Maar is de kans nou zo groot omdat het lied zo goed is of omdat het land al maanden in oorlog verkeert?

Dat laatste lijkt aannemelijker als je de kenners en fans mag geloven. Oekraïne gaat namelijk veel zogenoemde sympathy votes ontvangen. “Dit sentiment gaat ervoor zorgen dat Oekraïne gaat winnen”, vertelt songfestival-verslaggever Aran Bade in RTL Boulevard. “Cultuur en muziek halen we nooit uit elkaar.” Volgens de bekende Britse songfestivalkenner William Lee Adams van Wiwibloggs kan het lied van Oekraïne zeker gaan winnen. “Zonder de oorlog was het zeker een top 10-notering geworden, omdat het origineel en uniek is. Maar door de crisis gaat het mensen raken en zal het nummer hoger eindigen.”
Miniatuurvoorbeeld

Oekraïense songfestivalact treedt op tijdens Haags koningsnachtfestival

Oud-songfestivalkandidaat en fan van het Europese zangfeest Gerard Joling denkt niet dat Oekraïne zou winnen op basis van hun lied. “Ik vind het een draak van een nummer. En dan heeft er een nog twee dooie fazanten op het hoofd”, begint hij zijn relaas in Beau. “Gaat het om het talent of het sentiment? Maar ik gun het ze van harte.”

Als Oekraïne wint, is het bijna onmogelijk om het liedjesfestijn volgend jaar daar te houden. Er zal dan waarschijnlijk gebruik gemaakt worden van een andere locatie in Europa. Zo was in 1980 het Eurovisiesongfestival nog in Den Haag, nadat winnaar Israël zich had teruggetrokken.