Gasunie begint met de aanleg van een groot waterstofnetwerk in Duitse wateren. Dat wordt aangesloten op bestaande Nederlandse gasleidingen. Daarmee kan Nederland in 2030 ’enkele tientallen gigawatts’ aan waterstof importeren, als vervanging van aardgas.
Uiteindelijk wil Gasunie ook exporteur van waterstof voor Europa worden, meldt de directie donderdag. Waterstof, dat geen uitstoot van broeikasgassen kent, moet in Europa als vervanging van aardgas gaan dienen. Het nieuwe offshore netwerk van Gasunie is het eerste in het Duitse deel van de Noordzee.
Verspreid over de Noordzee komen als een spinnenweb steeds meer leidingen bij, die gezamenlijk alle nieuwe windparken verbinden en van daaruit stroom aan land brengen.
Meer aanbod
„We moeten kijken welk deel toegankelijk kan worden voor de komende aanvoer van groene waterstof van toekomstige windparken op de Noordzee. Vanaf 2030 zal ook de hoeveelheid waterstof die bij de windparken op zee zelf al wordt geproduceerd snel toenemen”, stelt de Gasunie-directie.
Dat heeft al jaren activiteiten in Duitsland. Zijn gasnetwerk is daar aangesloten op de Nederlandse leidingen. Uit proeven is gebleken dat gasleidingen omgebouwd kunnen worden voor transport van waterstof, een veel kleinere molecull. Het nieuwe waterstofnetwerk in de Duitse Noordzee moet vanaf 2030 draaien.