Gasunie bouwt groot netwerk voor waterstof in Noordzee

11 feb 2023 | Bedrijven

Gasunie begint met de aanleg van een groot waterstofnetwerk in Duitse wateren. Dat wordt aangesloten op bestaande Nederlandse gasleidingen. Daarmee kan Nederland in 2030 ’enkele tientallen gigawatts’ aan waterstof importeren, als vervanging van aardgas.

Verspreid over de Noordzee komen als een spinnenweb steeds meer leidingen bij, die gezamenlijk alle nieuwe windparken verbinden en van daaruit stroom aan land brengen.

Meer aanbod

„We moeten kijken welk deel toegankelijk kan worden voor de komende aanvoer van groene waterstof van toekomstige windparken op de Noordzee. Vanaf 2030 zal ook de hoeveelheid waterstof die bij de windparken op zee zelf al wordt geproduceerd snel toenemen”, stelt de Gasunie-directie.

Dat heeft al jaren activiteiten in Duitsland. Zijn gasnetwerk is daar aangesloten op de Nederlandse leidingen. Uit proeven is gebleken dat gasleidingen omgebouwd kunnen worden voor transport van waterstof, een veel kleinere molecull. Het nieuwe waterstofnetwerk in de Duitse Noordzee moet vanaf 2030 draaien.