Gezelligheid vs Gezondheid

3 mei 2022 | Lifestyle

Gezondheid? Is dat echt hét belangrijkste?

Heb jij wel eens aan je vrienden of familie gevraagd wat zij het allerbelangrijkste vinden in het leven? Dan hoor je vast iedereen zeggen “geluk” en “gezondheid”. Waarschijnlijk zeggen ze ook; kunnen genieten, in een positieve stemming zijn, geen zorgen hoeven maken over geld, vertrouwen hebben in de toekomst, een sociaal leven hebben, een baan die voldoening geeft, geen stress of pijn ervaren en fitter zijn of meer energie hebben.

Gezelligheid vs Gezondheid

Toch tonen verschillende onderzoeken aan dat mensen een (te) gezonde lifestyle niet naleven zoals ze zouden willen of zeggen. Ondanks dat gezondheid het belangrijkste is, drinkt ruim 85% van de NL bevolking alcohol, soms met grote regelmaat, kampt ruim 51% van de Nederlanders met overgewicht, waarvan 15% een ernstige vorm van obesitas heeft. In 2019 kregen ruim 94.000 vrouwen en 45.000 mannen de diagnose ‘overspannenheid’ door werk. Slechts 25% van de Nederlanders sport 1x of vaker per week (fitness abonnementen zijn hierin meegenomen)

Je vraagt je af of “gezondheid” wel het allerbelangrijkste is…

Geen daden maar woorden | Woorden vs daden

Men zegt wel gezonder te (willen) leven (4 op de 5 Nederlanders), maar doet dit in feite dus niet. We blijven (te) veel drinken. Reden: gezelligheid. We blijven nog (te) veel ongezond eten. Reden: makkelijk. We bewegen nog (te) weinig. Reden: druk. We willen wel, maar we laten ons toch steeds tegenhouden. Simpelweg omdat we vanuit de huidige lifestyle denken aan een ideale lifestyle en dat is een brug te ver en werkt demotiverend.

We worstelen te veel met onze gewoontes en zijn bang die te verliezen. We voegen de daad nog altijd niet bij het woord.

Take it easy, take an Easyfit

Heb je ook van die vrienden die opeens van 0x naar 3x per week gaan sporten en die dit dan aan iedereen vertellen? Zij doen dit dan meestal 2 á 3 maanden en dan komt de sleur erin door net even iets te veel aan gezelligheid, wat ‘drukte’ genoemd wordt en dan zijn ze weer terug bij af….

Zo’n verandering is te groot. Beter klein te beginnen. Start met 1x per week sporten gedurende 12 weken op bijv. woensdagavond en als dat een gewoonte wordt breid je dit uit naar 2x per week. Bijv door op je vrije (zater)dag een klein uurtje sporten er bij te doen, totdat dit ook een gewoonte is en dan ga je naar 3x per week, enz. Stap voor stap zodat het beter in je systeem komt

Stap voor stap naar toe groeien

Een gezonde lifestyle heb je dus niet ineens. Het duurt maanden en soms zelfs jaren om er één te creëren. Dat klinkt misschien ontmoedigend maar een lifestyle is een manier van leven en dat groeit, stap voor stap. Dit vergt verandering en dat kost tijd. Maar daarom kun je het wel structureel volhouden.

Jouw online Coach

EasyFit4All geeft tips en advies op het gebied van bewegen, voeding en/of ontspanning zoals dit bij jou past en wat je wél vol houdt. Je hoeft geen offers te maken of op dieet. EasyFit4All helpt je samen of alleen, overdag of ’s nachts, op jouw manier, in jouw ritme op weg naar een gezonde lifestyle. En dat op een leuke manier.

Bron: EasyFit4All