Ghana rekent Olie af in goud

2 dec 2022 | Economie

Ghana, de tweede grootste goudproducent van Afrika, onderhandelt met de Verenigde Arabische Emiraten om olie voortaan in goud af te rekenen. Een opmerkelijk besluit, omdat landen normaal gesproken dollars, euro’s of andere internationale valuta gebruiken om olie te kopen. Is dit een poging om de dominante positie van de petrodollar te ondermijnen? Of zegt dit meer over de slechte economische situatie van Ghana? Een analyse.

Waarom wil Ghana olie afrekenen in goud?

De centrale bank van Ghana worstelt met een forse waardedaling van de eigen munt, de Ghanese cedi. Sinds begin dit jaar is de waarde van deze munt ten opzichte van de dollar al meer dan gehalveerd, waardoor de import van goederen steeds duurder wordt.

De economie van Ghana gaat door de zwakke munt gebukt onder hoge inflatie, waardoor het voor de regering veel duurder en moeilijker is geworden om geld te lenen. Dit jaar verloor de regering toegang tot de kapitaalmarkt, wat betekent dat ze naar andere manieren moest zoeken om essentiële goederen zoals olie te importeren.

Om valutareserves te besparen wil de centrale bank nu goud gebruiken om olie mee af te rekenen. Dat goud kan ze namelijk rechtstreeks en in lokale munt opkopen van binnenlandse goudmijnen. Met dat goud kan ze vervolgens olie importeren, zonder dat dat ten koste gaat van valutareserves zoals euro’s en Amerikaanse dollars.