Hoe technologie de toekomst van duurzame mode vormgeeft

4 apr 2022 | Techniek

Modeontwerpers kijken steeds vaker naar Silicon Valley voor nieuwe ideeën om hun bedrijf naar de top van zowel de designwereld als die van het milieubehoud te katapulteren. Van startups die bacteriën gebruiken om stoffen op natuurlijke wijze te verven tot gevestigde spelers in de industrie die de chemie inzetten om de recyclingkringloop te sluiten, overal duiken nieuwe ontdekkingen op. Een voorbeeld: Bolt Threads lanceerde het eerste commercieel verkrijgbare spider silk product ter wereld en werkt samen met Stella McCartney aan een nieuwe synthetische spider silk collectie. Lees verder om meer te weten te komen over enkele van de meest opwindende ontwikkelingen van dit moment.

IDEEËN DIE DE TOEKOMST VAN MODE KUNNEN VERANDEREN

de integratie van nieuwe technologieën kan helpen de huidige verspillende, giftige en vervuilende productiemethoden te veranderen

Door bacteriën geproduceerde kleurstoffen

Chieza is de bio-designer achter Faber Futures en een designer-in-residence bij Ginkgo Bioworks, waar ze een methode ontwikkelt om textiel te verven met pigmenten die door bacteriën zijn geproduceerd. De techniek leidt tot een drastische vermindering van het waterverbruik: er is minder dan 20 dl water nodig om een stuk zijde van één kilo te verven. De kleurstof wordt van nature aangemaakt door de bacteriën en is niet giftig. Hoewel er nog steeds obstakels overwonnen moeten worden voordat de resultaten die Chieza in een petrischaal bereikt op grotere schaal uitgevoerd kunnen worden, vormt dit idee zo’n grote oplossing voor duurzame mode dat zij er zeker van is dat er binnenkort kleding op de markt zal zijn die door bacteriën is gekleurd.

Leer uit laboratoria

Modern Meadow is een bedrijf dat leer ‘groeit’ in een laboratorium met behulp van gistfermentatie om collageen te produceren. Door het leer in laboratoria te creëren hoeven geen dieren meer gefokt (en gedood) te worden. Ook vermindert het restafval omdat de ‘huiden’ uit het lab geen imperfecties of ongelijke randen hebben die moeten worden weggegooid én wordt de negatieve impact van het looien vermindert door minder chemicaliën te gebruiken. Naast de ontwerpmogelijkheden verbonden aan een materiaal dat zo aanpasbaar en nieuw is hebben de voordelen voor het milieu tot nu toe al geresulteerd in meer dan 130 bedrijven die Modern Meadow hebben benaderd om samen te werken. De eerste producten van Modern Meadow-leer zullen volgend jaar gelanceerd worden met merkpartners op de luxe- en activewear afdelingen van winkels.