Hoogste toren in Dubai

7 apr 2022 | Techniek

Het hoogste gebouw ter wereld, de 828 m hoge Burj Khalifa in Dubai wordt binnen vier jaar overtroffen. Dezelfde projectontwikkelaar, Emaar Properties, gaat een nog hoger gebouw neerzetten, genaamd The Tower, gelegen aan Dubai Creek haven. Kosten: € 870 miljoen. The Tower moet klaar zijn voor de Expo 2020 in Dubai. De precieze hoogte laat de ontwikkelaar nog in het midden.

De vijf beste architecten ter wereld werd gevraagd om met een ontwerp te komen, en de heerser van Dubai koos uiteindelijk voor Santiago Calatrva valls. Zijn ontwerp van de toren is geïnspireerd op een lelie in knop. De toren wordt volgens de architect ‘een enorme technologische prestatie’ met ‘de meest geavanceerde techniek die beschikbaar is’.

Betonnen kern:

De bouw van The Tower gebeurt in drie fases. Begin juli wordt er begonnen met de fundering. De toren krijgt een betonnen kern en een bekleding van glas en staal. Voor de slanke ‘steel’ berekenden ingenieurs de meest efficiënte diameter. Staalkabels verbinden het bouwwerk stevig met de grond en geven het zijn stevigheid.

Bovenin de toren, in de ‘bloemknop’, komen twintig verdiepingen met restaurants en een luxehotel. Helemaal bovenin worden de hangende tuinen van Babylon, met onder meer volwassen bomen van tientallen meters hoogte, nagebouwd op VIP Observation Garden Decks. Ook komen er glazen balkons, die ronddraaien aan de buitenkant van de toren.

Voor de start van de bouw voeren de betrokken partijen eerst nog uitgebreide windtunnel- en seismische tests uit.

Bron: Technischweekblad.nl