IJsland is uniek

12 sep 2022 | Travel

IJsland is eigenlijk met geen pen te beschrijven, maar laten we het toch maar proberen: IJsland is uniek! IJsland leeft! Het is met geen ander land te vergelijken. Grote delen zijn nog ongerept. Bovendien treft men nergens anders zo’n grote verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen en natuurverschijnselen aan op een relatief klein oppervlak (IJsland is ruim twee keer zo groot als Nederland) en trakteert de reiziger op sluimerende vulkanen, kokende modderpotjes, kilometerslange kraterrijen, immense gletsjers, watervallen in alle soorten en maten, fraaie tafelbergen, steil uit zee oprijzende vogelkliffen en nog veel meer.

IJsland wekt met de naam en de ligging de indruk dat het er altijd erg koud is. Het weer en klimaat in IJsland valt gezien de vrij noordelijke ligging qua temperatuur juist heel erg mee wat betreft kou en ijs. Het meest noordelijke deel van IJsland ligt bijna tegen de Poolcirkel aan en heeft een koud zeeklimaat (type Cfc) volgens het Köppen klimaatsysteem) en gaat over in een toendraklimaat (type ET).

Het weer en klimaat in IJsland is afhankelijk van waar je in IJsland bent. Verspreid over het land zijn er diverse klimaten en microklimaten.

De winters zijn aan de koele kant en ook de zomers zijn redelijk fris. Opvallend voor IJsland is het vrij ruige weer wat past bij het eveneens ruige landschap van het eiland. De vele depressies die over IJsland gaan zorgen voor vaak gure weersomstandigheden van regen (of sneeuw) in combinatie met harde wind. Vooral de soms felle windstoten in combinatie met koude regen of sneeuw kunnen het onaangenaam maken op de vlaktes en in de straten van IJsland.

In het noordoosten, langs de zuidkust en in de Westfjorden heerst een toendraklimaat. Dit klimaat kent gemiddelde winterse temperaturen die onder de 0℃ liggen. De gemiddelde temperatuur in de zomermaanden ligt hier tussen de 0℃ en 10℃. Het noorden van de het land kent een koel landklimaat, met droge zomers.

In de winter komt de gemiddelde middagtemperatuur in Reykjavík nauwelijks onder het vriespunt. De temperatuur in het noorden en oosten van het land ligt in gedurende de winter een stuk lager. Daar passeert de koude Oost-Groenland stroom.

 

Met een gemiddelde temperatuur in de zomer tussen de 10˚C en 14˚C, is het vergelijkbaar met onze herfst. Door de meeste kans op heldere en zonnige dagen in juni, juli en augustus is dat de beste reisperiode. ’s Nachts kan de temperatuur wel dalen tot 5˚C. Wanneer de thermometer 20˚C aangeeft, dan spreken de IJslanders al over een hittegolf.