Het Amerikaanse nationale archief heeft nieuwe dossiers vrijgegeven die betrekking hebben op de moord op president John F. Kennedy in november 1963. Het archief was daartoe verplicht nadat de non-profitorganisatie Mary Ferrell Foundation in een rechtszaak vrijgave had afgedwongen.

In totaal werden 12.879 documenten openbaar gemaakt, aldus het archief. Daarmee zijn nog altijd niet alle documenten vrijgeven die de Amerikaanse staat over de moord op JFK bezit. Het Witte Huis heeft namelijk de vrijgave van enkele duizenden documenten geblokkeerd in het belang van de “nationale veiligheid”. Volgens president Joe Biden zou volledige vrijgave schadelijk zijn voor de “militaire verdediging, inlichtingenoperaties, wetshandhaving en buitenlandse betrekkingen” van het land.

Het Nationaal Archief heeft de afgelopen jaren diverse malen documenten over de moord vrijgegeven, onder meer exact een jaar geleden, toen het om 1491 dossiers ging. In totaal is nu 97 procent van het archief over de moord, dat in totaal ongeveer 5 miljoen pagina’s bevat, vrijgegeven.

YouTube “