Lagere opening Wallstreet

2 mei 2022 | Economie

De Amerikaanse beurzen gaan maandag toch een iets lagere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de opening 0,2 procent in het rood. Ook de Nasdaq zal iets lager openen.

Aanvankelijk noteerden de futures nog in het groen. .April was de slechtste maand voor de Amerikaanse aandelenmarkten sinds de economie van de VS voor het eerst werd getroffen door het coronavirus.

Vandaag kijken beleggers uit naar de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie, maar de aandacht is toch vooral gericht op het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdagavond.

De Fed zal tijdens deze vergadering waarschijnlijk een renteverhoging met 50 basispunten aankondigen. Dit gaat vermoedelijk gepaard met ferme taal over een strenger monetair beleid, aldus David Bahnsen, chief investment officer van vermogensbeheerder Bahnsen Group.

Bahnsen verwacht dat de Fed vaag zal blijven over de afbouw van de balans.

Volgens Michael Kramer van Mott Capital is er een reële kans dat de aandelenmarkten na het rentebesluit woensdag opveren, zoals dit vaak gebeurt na een persconferentie van de Fed, maar die rally zal van korte duur zijn.

“Ik zie niet in hoe deze markt zal kunnen herstellen, tenzij de Fed een meer dovish standpunt inneemt of de waarderingen ver genoeg dalen, zodat zij de markt kunnen ondersteunen. Dus lagere koersen zullen waarschijnlijk volgen na een eventuele opleving na de FOMC,” zei Kramer.

Olie werd maandag goedkoper. Een juni-future West Texas Intermediate daalde 3,5 procent tot 101,05 dollar, terwijl een juli-future Brent 3,2 procent goedkoper werd op 103,77 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0521. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0517 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0552 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Berkshire Hathaway behaalde in het eerste kwartaal van 2022 minder winst dan in dezelfde periode een jaar eerder, omdat het bedrijf van Warren Buffett minder rendement behaalde uit zijn brede portefeuille aan investeringen. Dit bleek zaterdag uit de resultaten van het investeringsvehikel van de bekendste belegger ter wereld. Het aandeel lijkt iets hoger te openen.

De Europese Commissie is een formeel onderzoek gestart naar de restricties van Apple om te voorkomen dat gebruikers van een iPhone andere betaaltechnologie gebruiken dan die van de fabrikant zelf. Dit meldde eurocommissaris Margrethe Vestager maandagmiddag. Het aandeel zal vermoedelijk iets lager openen.