Lancia Delta HF Integrale

27 feb 2022 | Techniek

Op bochtige landweggetjes is de Lancia Delta HF Integrale in zijn element en komt zijn adembenemende behendigheid aan het licht. De ietwat zware besturing reageert messcherp op stuurcommando’s en vertaalt deze vliegensvlug in een koersverandering. Tractieproblemen kent de Lancia dankzij de in de rallysport fijngeslepen vierwielaandrijving niet. Het grensbereik ligt oneindig ver weg.

 

Reportage

Producten uit de jaren tachtig zijn gaaf. Mensen met een gettoblaster op de schouder verdienen een high five en mensen met een Audi Quattro 20V, een Ford Sierra XR4i of een Lancia Delta HF Integrale Evo II 16V onder de kont, verdienen er twee.

Carrosserie

De Lancia Delta Integrale gaat niet direct roesten als je ernaar kijkt, maar hoest twee keer hard en de kritieke punten beginnen te zweten. Het betreft de omlijsting van de voorruit, het einde van de dakrand, de rand van de achterklep en de kriksteunen. Controleer daarom goed of hier roest nestelt.

Techniek

De motor wordt beschouwd als degelijk, mits hij altijd goed wordt warmgereden. Na een lange rit op hoge snelheid is het noodzakelijk om een stuk langzaam te rijden zodat de turbo kan afkoelen. Bij aankoop moet ook de volledige onderhoudsgeschiedenis bekend zijn, met elke 60.000 km een factuur voor het vervangen van de drijfstanglager. Onzorgvuldig onderhouden en gerepareerde exemplaren zijn in veel gevallen een bodemloze geldput.

Onderdelen

Nieuwe onderdelen voor oude Italiaanse auto’s zijn als MC Hammer: je kunt er niet aan komen. Veel componenten zijn niet meer te koop, of kosten de hoofdprijs. Dit geldt zowel voor technisch materiaal als voor modelspecifieke carrosseriedelen.

 

Aandachtspunten

  • De motor is vrij robuust, maar onjuist onderhoud kan dure gevolgen hebben.
  • Roest rond de omlijsting van de voorruit, de achterklep en het kriksteunen.
  • De stuurkogels gaan speling vertonen als je veel bochtige ritten maakt.

Koopadvies

Door de grandioze rallysuccessen is naast de wedstrijdversie ook de straatuitvoering van de Delta Integrale uitgegroeid tot een legende. Met name de krachtige, zeer sportieve Evo-varianten genieten een cultstatus – met alle daarbij behorende voor- en nadelen. Goede exemplaren zijn een grote investering, maar hebben de kans om in waarde te stijgen. Het gevaar zijn de onderhoudskosten die door moeilijk te verkrijgen onderdelen zeer hoog kunnen oplopen.