Nederland een waterstofeconomie ? er liggen miljarden klaar

10 Jan 2023 | Energie

Het moet dé opvolger van aardgas worden: groene waterstof. Het kabinet wil er miljarden in investeren. Grote bedrijven als Shell staan in de startblokken. De belofte: Nederland kan koploper in waterstof worden. Maar hoe realistisch is dat?

Wie duikt in de wereld van waterstof wordt bedolven onder grote woorden en beloftes. Nederland moet koploper worden in waterstof, vinden coalitiepartijen D66 en VVD.

Groningen moet een ‘waterstofvallei’ worden, met ‘de grootste waterstoffabriek van Europa’. In Rotterdam komt opvallend genoeg ook de grootste waterstoffabriek van het continent. En in Zeeland komt ‘het grootste waterstofcluster van Europa’.

Het mag ook wat kosten: van het klimaatfonds van 35 miljard is ongeveer 15 miljard gereserveerd voor waterstofprojecten.

Die grote woorden en bedragen vallen niet voor niks. Nederland is al tientallen jaren een aardgasland. Niet alleen huishoudens, maar ook de industrie maakt er veel gebruik van. Nu we afstappen van Gronings gas en in stappen verduurzamen, moet er iets voor dat aardgas in de plaats komen. En groene waterstof lijkt de meest logische kandidaat.

“Ik noem het altijd het duizenddingendoekje van de energietransitie”, zegt energie-expert Remco de Boer, “omdat je er zoveel mee kan. Je kan er energie mee opslaan, je kan het als grondstof gebruiken, je kan er een auto mee laten rijden. Dus dat groene waterstof een belangrijke rol gaat spelen, is duidelijk.”