
De plannen van de Fed om de rente het komend jaar stapsgewijs te verhogen en de balans te gaan verkleinen lijken ook de cryptomarkt parten te spelen. Duurdere liquiditeit zorgt er doorgaans namelijk voor dat risicovolle financiële producten minder populair worden.
Veel investeerders zien crypto toch nog steeds meer als risicovolle asset om mee te speculeren dan als een hedge tegen inflatie. De lage rentetarieven, het bijdrukken van geld door centrale banken en de overheidssteun zorgden in de afgelopen jaren voor een continue stroom van ‘gratis geld’, die de enorme stijging van de cryptokoersen voedde. Nu geld weer duurder wordt, zal dit zeker invloed hebben op het koersverloop van de vele cryptovaluta.
Valse uitbraak voor bitcoin
De grootste crypto, bitcoin, leek de laatste maanden juist weer wat te herstellen, maar recente koersontwikkelingen hebben het positieve scenario weer even in de ijskast gezet.
In mijn column van afgelopen dinsdag gaf ik al aan dat bitcoin niet terug mocht zakken onder de voorliggende toppen om het positieve plaatje intact te laten. Nu dit toch is gebeurd, neemt het risico op een grotere koersdaling toe.
Met de terugval onder de voorliggende toppen is de eerdere uitbraak geneutraliseerd. Een valse uitbraak leidt in veel gevallen tot een felle reactie in tegengestelde richting. In dit geval dus richting de recente koersbodems rond $36.000.
Vlagformatie
Als de huidige correctie doorzet, kan dit ook voor de langere termijn serieuze gevolgen hebben. Op de weekgrafiek lijkt momenteel een vlagformatie te worden gevormd. Dit patroon, dat wijst op een tijdelijke adempauze, wordt vaak gevonden halverwege een grotere koersbeweging.
In het geval van bitcoin zou dit een hervatting van de daling betekenen die eind vorig jaar is ingezet. Een doorbaak onder de blauwe steunlijn zal dit patroon bevestigen en ruimte vrijmaken voor een grotere daling.
Op basis van het patroon kan dan een koersdoel worden berekend van ongeveer $22.000. Vlak hieronder ligt de oude top van eind 2017, die voor steun zou kunnen zorgen.
Bron: Wouter Slot IEX