Overstappen naar een andere IT-partner? Maak deze fouten niet

20 feb 2023 | Bedrijven

Overstappen van IT-partner, er zijn leukere dingen op de wereld. Ook al weet je dat er ruimte is voor verbetering, je weet wat je hebt en niet wat je krijgt. Hoeveel tijd, geld en energie moet je in de overstap steken? In hoeverre zorgt het voor een verstoring van je dagelijkse werkzaamheden? In deze blog deelt Terry Klokkemeijer, sales manager bij KIREMA, wat de zeven meest gemaakte fouten zijn bij de overstap naar een andere IT-partner. Zo kun je ze eenvoudig voorkomen.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

1. Je onderschat de complexiteit van een goede IT-oplossing

Bij veel organisaties leeft nog het idee dat er voor elk bedrijf een standaard IT-oplossing is. We krijgen dan ook vaak het verzoek: ‘We hebben honderd medewerkers. Doe ons maar even een voorstel.’ Helaas – of beter: gelukkig – werkt het niet zo. Om een goede inschatting te maken van de best passende IT-oplossing en de kosten die daarbij komen kijken, moeten eerst de IT-behoeften van een organisatie geïnventariseerd worden. Stel je een potentiële IT-partner deze vraag en krijg je daadwerkelijk een voorstel? Dan is de kans groot dat je niet de oplossing krijgt die je verdient.

2. Je laat je verleiden door een vanaf-prijs

Veel IT-bedrijven werken met een vanaf-prijs. Laat je daar niet door verleiden. Een online werkplek inclusief support vanaf twintig euro per maand? Als je goed zoekt, ga je ongetwijfeld een aanbieder vinden. Maar geloof ons, aan het eind van elke maand blijkt er dan ineens van alles op je factuur te staan waar je niet op had gerekend. Kies voor een IT-partner die open en eerlijk communiceert en die een alles-in-een-prijs hanteert voor software – inclusief de juiste Microsoft 365-licenties –, hardware, infrastructuur, security, support, telefonie.

3. Je denkt alleen aan de korte termijn

Een goede IT-partner denkt mee over jouw langetermijnstrategie. Waar sta je vandaag qua IT-omgeving en waar wil je over vijf jaar zijn? Wat kun je dan vandaag doen om te zorgen dat je daar over vijf jaar ook daadwerkelijk staat? Je hoeft niet alles in één keer te doen, maar je moet wel nadenken over een goede strategische roadmap.

4. Je kiest voor de meest populaire oplossing

De cloud is hot, dus zal het ook wel goed voor jouw organisatie zijn. Maar is dat wel zo? Veel IT-bedrijven staan te trappelen om de cloudversie van Microsoft 365 aan de man te brengen. Is jouw organisatie daar al klaar voor? Zijn jouw medewerkers daar klaar voor? Als dat ervoor zorgt dat je werkwijze 360 graden anders moet, is het misschien beter om gefaseerd over te stappen naar de cloud. Of misschien past een hybride oplossing beter bij jouw bedrijf of branche.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

5. Je vergeet je interne processen

Als je denkt dat een nieuwe IT-oplossing ervoor zorgt dat al je problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon, kom je bedrogen uit. Als je niet eerst je interne processen goed onder de loep neemt, heb je kans dat je medewerkers vrolijk blijven uitwijken naar allerlei onveilige schaduw-IT-oplossingen.

6. Je vergeet je medewerkers

Nu we het toch over je medewerkers hebben, vergeet vooral niet om helder te communiceren over wat de nieuwe IT-oplossing voor hen gaat betekenen. Wat gaan ze ervan merken en hoe gaat het hun werk makkelijker maken? Als ze dat begrijpen, creëer je draagvlak en zorg je dat je het maximale uit je nieuwe IT-oplossing haalt.

7. Je kiest een partner zonder branchekennis

Elke IT-organisatie kan je een oplossing bieden, maar niet elke IT-partij begrijpt wat jouw processen zijn. Een arbeidsbemiddelaar heeft nu eenmaal andere uitdagingen en prioriteiten dan een makelaar of installatiebedrijf. De een wil opdrachtgevers realtime inzicht geven in de voortgang van een werving, de ander worstelt met duurzaamheidseisen. Kies daarom voor een partner die kennis heeft van jouw branche en die alle tijd neemt om jou eerst goed te leren kennen. Alleen dan weet je zeker dat je op dezelfde golflengte zit op het moment dat je daadwerkelijk de overstap maakt.

Geïnspireerd?

Heb je behoefte aan een IT-partner die met je meedenkt? Een partner die komt met een oplossing waarop je kan vertrouwen en waarmee je kan bouwen aan de toekomst van je bedrijf. Met mensen die er altijd voor je zijn en IT die het altijd doet? Wij gaan het gesprek graag met je aan. Vertel ons over je ambities en je toekomstplannen, dan kijken wij welke IT-oplossing daar het best bij past. Wil je eens verder praten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op via de website of plan direct een kennismakingsgesprek in mijn agenda. Bellen met 0348 – 20 00 03 mag natuurlijk ook altijd.