Pimco vreest anti-Goldilocks-economie

29 mrt 2022 | Economie

Pimco vreest anti-Goldilocks-economie

Een combinatie van hogere prijzen, ontwrichte toeleveringsketens, krappere kredietomstandigheden en lager consumentenvertrouwen kan de komende 6 tot 12 maanden leiden tot een anti-Goldilocks-economie waarin de inflatie te hoog en de groei te laag is.

Daarvoor waarschuwen Joachim Fels, Global Economic Advisor, en Andrew Balls, CIO Global Fixed Income van ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco, in de halfjaarlijkse Cyclical Outlook, getiteld Anti-Goldlocks.

Ook het risico op een recessie wordt hoger naarmate de oorlog in Oekraïne verder escaleert. In de outlook schetsen Fels en Balls een somber scenario voor beleggers. “De vooruitzichten zijn onzeker nu de wereldeconomie een schok te verwerken krijgt die de groei negatief beïnvloedt en de inflatie waarschijnlijk verder zal aanwakkeren.” Ofwel, stagflatie dreigt.

De oorlog en sancties zullen volgens Fels en Balls waarschijnlijk leiden tot een groter verschil in groei- en inflatiecijfers tussen landen en regio’s. De meeste centrale banken lijken eerder de inflatie te willen bestrijden dan de groei te ondersteunen. Pimco verwacht daarnaast weinig steun van overheden.

Joachim Fels
Joachim Fels van Pimco

Beleggingskansen

De onzekerheden eisen van beleggers meer flexibiliteit en voldoende liquiditeit in portfolio’s om snel te kunnen reageren en te profiteren van kansen. Pimco gaat licht onderwogen qua duration en verwacht evenmin grote posities in risicovolle obligatiecategorieën te nemen.

Wat betreft aandelen, wacht de vermogensbeheerder op het moment dat aantrekkelijke koopkansen op de aandelenmarkten zich voordoen. Het heeft nu de hoogste verwachtingen van kwaliteitsaandelen en defensieve aandelen. Cyclische aandelen zijn even niet aan de orde.

Amerikaanse Treasury Inflation-Protected Securities (TIPS) zijn daarentegen aantrekkelijk om de opwaartse inflatierisico’s in de VS te beperken. Ook grondstoffen bieden bescherming tegen stijgende inflatie, nu veel grondstoffen importerende landen hun afhankelijkheid van Rusland willen verminderen, waardoor prijzen verder stijgen.

Andrew Balls
Andrew Balls van Pimco