Plannen voor ‘5-sterrenhotel’ in de ruimte

23 mrt 2022 | Techniek

Toeristen die van comfort en een originele locatie houden, kunnen over vijf jaar vakantie vieren in een luxe ruimtehotel. Het Russische bedrijf Orbital tech. is van plan een comfortabele module te maken die in een baan rond de aarde gaat. Dat maakte het bedrijf woensdag (lokale tijd) bekend.


Ruimtetoerisme bestond al, maar tot nog toe was het voor de recreërende ruimtereiziger behelpen met een oncomfortabele plek in het International Space Station (ISS), te midden van astronauten. Het toeristenprogramma van de ISS werd eerder dit jaar stopgezet wegens ruimtegebrek.

De plannen voor het hotel, die volgens het bedrijf al in de ontwerpfase zijn, moeten in 2015-2016 zijn gerealiseerd. “Een aantal Russische en Amerikaanse investeerders is geïnteresseerd in het project, dat honderden miljoenen dollars zal kosten”, aldus directeur Sergej Kostenko.

De eerste module moet twintig kubieke meter groot worden en vier cabines bevatten, geschikt voor zeven passagiers. Het Russische bedrijf Energia moet het ruimtehotel gaan bouwen, laat Orbital Technologies weten op de website.

Hoe duur een ruimtevakantie moet worden, is niet duidelijk. Wel zegt het bedrijf zich te richten op rijke toeristen en privébedrijven die onderzoek in het heelal willen doen.