Royal Oaks-onder de hamer

21 apr 2022 | Brands

audemars piguet royal oak

Het kostte ontwerper Gérald Genta slechts één avond om de schets voor de Royal Oak van Audemars Piguet op papier te zetten. Vijftig jaar later viert het model haar vijftigste verjaardag. Natuurlijk laat het horlogemerk dit zelf niet ongemerkt voorbijgaan.

Maar niet alleen Audemars Piguet viert het populaire bestaan van de Royal Oak. Ook veilinghuis Phillips heeft er een heuze veiling voor in het leven geroepen: The Royal Oak 50th auction.

Het plan was, zoals u misschien in eerste instantie verwachtte, om een verzameling van 50 horloges te veilen. Veilinghuis Phillips werkte samen met het Patrimony Department van Audemars Piguet en uiteindelijk kwamen de twee partijen uit op een collectie van 88 horloges. Sommige uniek, een aantal heel zeldzaam en een paar simpelweg onmisbaar in een veiling als deze.

audemars piguet royal oak

Met recht een bijzondere kavel te noemen. Deze Audemars Piguet Royal Oak ref. 5402 heeft aan de achterkant namelijk nummer ‘A2’ gegraveerd staan. En dat betekent dat het de tweede Royal Oak ooit gemaakt is.

audemars piguet royal oak

De 5402 is namelijk in vier batches geproduceerd: A, B, C en D. En hier is nummer A2, die in mei 1972 over de toonbank ging, vlak nadat het horloge gelanceerd was. Daarmee is de A2 ook het eerste Royal Oak-model dat ooit verkocht werd. A1 liep namelijk achter de feiten aan en werd pas twee jaar later verkocht.

Hoewel het horloge in 1972 met veel enthousiasme werd gekocht, is het nooit gedragen. Daar zit geen geniepige investeren-en-later-weer-verkopen gedachten achter. De eigenaar van het horloge kocht een Royal Oak, maar kreeg tegelijkertijd eenzelfde model als huwelijkscadeau van zijn zwager. De een droeg hij elke dag, de ander legde hij veilig weg. En dat gaat hem nu tussen de € 196.000 en € 393.000 opleveren.