Santorini – Vakantie in Griekenland

7 apr 2022 | Travel

Het eiland Santorini is zonder twijfel het meest bijzondere en schilderachtige van de Griekse eilanden. Santorini is het meest zuidelijk gelegen eiland van de Cycladen, een eiland dat geschikt is voor een korte of een lange vakantie. Het heeft zijn huidige vorm te danken aan de diverse vulkaanuitbarstingen die hier door de eeuwen heen hebben plaatsgevonden.

“Santorini is een van de meest schilderachtige eilanden van Griekenland.”

Dit eiland dat vóór de 15e eeuw voor Christus nog rond was, heeft nu min of meer het uiterlijk van een halve maan. De rest van het eiland is in de zee verdwenen en aan de randen van de kraters hebben de bewoners later huizen, dorpen en kerken gebouwd. Deze dorpen liggen op ongeveer 300 meter hoogte en het uitzicht op de zee is onbeschrijfelijk mooi. De geschiedenis van Santorini is fascinerend en tegelijkertijd indrukwekkend.

Santorini

Bij het naderen van het eiland en het zien van de caldera (krater) en de vulkaan raak je meteen al onder de indruk. Santorini is een niet al te groot (72 km²), over het algemeen droog en bergachtig vulkaaneiland met aan de westkust steile rotsen en kliffen. De oostelijke kant van Santorini is vlakker en daar bevinden zich ook de beste stranden en beste badplaatsen (Perissa, Perivolos en Kamari). Aan deze kant bevinden zich ook wijngaarden waar beroemde Griekse wijnen geproduceerd worden. Santorini heeft veel bezienswaardigheden en dat zijn vooral de prachtige dorpen die op de steile kliffen liggen.

Beleef een onvergetelijke Santorini vakantie

Wil jij je volgende vakantie graag naar Santorini? Of wil je meerdere Griekse Cycladen eilanden bezoeken, zoals Paros, Naxos en Mykonos? Boek dan je vakantie bij Griekse Gids Reizen. Onze specialiteit is Eilandhoppen! Je kunt voor een goed hotel of appartement ook het uitgebreide overzicht van vakanties bekijken.

Mooie stadjes en dorpen van Santorini

De hoofdstad Fira en de dorpen Firostefani, Imerovigli en Oia zijn zonder meer fenomenaal. Archeologische ruïnes kunt u in het zuiden van het eiland vinden bij het plaatsje Akrotiri. Ten zuiden hiervan bevindt zich het beroemde Red Beach waar de vulkaan duidelijk zijn sporen heeft nagelaten. Hoewel Santorini erg toeristisch is geworden, zijn er ook een aantal traditionele dorpen waar tradities goed bewaard zijn gebleven, zoals in Megalochori, Finikia, Pyrgos en Mesaria. Santorini ligt ongeveer 120 km van Kreta en 200 km van Piraeus. De lengte van de kustlijn is ongeveer 70 kilometer. De afstand van het noordelijkste tot het zuidelijkste punt is ongeveer 18 kilometer en de maximale breedte van het eiland is maar 6 kilometer.

Red Beach Santorini

Kamari is de bekendste badplaats van Santorini. Dit leuke plaatsje ligt 8,6 km ten zuidoosten van Fira, de hoofdstad van het eiland. Het strand is bedekt met zwart zand en aan de linkerkant van het strand bevindt zich de enorme rots Mesa Vouno die uit de zee oprijst. Het strand van Kamari is volledig georganiseerd en biedt een breed scala aan faciliteiten zoals ligbedden, parasols en verschillende soorten watersporten.

Perivolos is het langste zwarte strand van Santorini. Het ligt op slechts 3 km afstand van Perissa, aan de zuidkant van het eiland, en 10 km ten zuiden van Fira. Aan het strand zijn hotels, restaurants en bars en er zijn watersportfaciliteiten.

Perissa is een prachtig strand dat 11,7 km ten zuidoosten van Fira ligt en zich 7 km uitstrekt aan de zuidoostkant van Santorini. Het strand heeft zwart zand, kristalhelder water en diverse strandfaciliteiten. De enorme rots Mesa Vouno die uit de zee oprijst, is hier opvallend.

Eten en drinken

Wanneer je Santorini bezoekt dan zul je vast en zeker ook plaatselijke specialiteiten willen proeven. Fava (soort puree van kikkererwten), witte aubergines in de pan en “tomatokeftedes” zijn de bekendste culinaire specialiteiten. Natuurlijk mag de lokale lekkere wijn niet ontbreken want Santorini staat bekend om de goede wijn.

Maak een zonsondergang mee op Santorini

Veel romantische toeristen gaan speciaal naar Santorini om de schitterende zonsondergang mee te maken. Eén van de mooiste zonsondergangen ter wereld is te zien vanaf Oia op Santorini. Het zonlicht geeft de witte huizen van het dorp een betoverend mooie kleur. Zorg dat je ruim een uur voor de zonsondergang een goed plekje zoekt, want het is er elke avond erg druk, maar ondanks dat, absoluut de moeite waard! Bekijk de video van de zonsondergang in Fira.

Vliegveld Santorini Griekenland

Er is een vliegveld op Santorini. Het vliegveld ligt in het oosten van het eiland, 6 km. ten noorden van Kamari en 6 km ten oosten van het hoofdstadje Fira. Santorini Airport is vrij klein, in de zomerperiode is het vaak erg druk en soms moeten reizigers zelfs buiten wachten. Met een rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam Schiphol of Brussel ben je na ongeveer 3 tot 3,5 uur vliegen op Santorini.

15 tips voor Santorini Santorini blijft een prachtig eiland, maar wat moet je er echt zien? Wat zijn de 15 hotspots van het eiland? Hier ontdek je 15 tips voor eiland Santorini.

3 leuke dorpen in het binnenland van Santorini Er is nog véél meer te ontdekken op Santorini! Er zijn in het binnenland namelijk zeer leuke dorpen, te weten: Emporio, Pyrgos en Megalochori.

We gaan op vakantie naar Santorini – deel 1 Al twee keer bezocht ik het indrukwekkende Griekse eiland Santorini. Waar we voorheen dit eiland in een paar dagen bezochten en alleen de highlights bekeken, zou ik er nu een hele week voor uittrekken.
Met de gehuurde auto rijden we de volgende dag in twintig minuten naar Oia. Het meest indrukwekkende van Oia is het fenomenale uitzicht op de zee en de krater. Het dorp ligt op meer dan 300 meter hoogte op de top van de kleurrijke rotsen en is één van de meest gefotografeerde plekken van Santorini.

Eilandhoppen Santorini Wil je Santorini tijdens het eilandhoppen in Griekenland bezoeken? er is een grote variatie van eilandhop-combinaties mogelijk.

Santorini, ook wel Thira genoemd, is het meest unieke Griekse eiland en tevens het visitekaartje van Griekenland vanwege zijn oer-Griekse uitstraling, Griekser kan het haast niet, zou je kunnen zeggen. Wie kent de witte Griekse huisjes met blauwe deuren of ramen of de witte Griekse kerken met blauwe koepels niet?