De AEX (-2,7%) krijgt er vandaag flink van langs, al valt de schade ten opzichte van de DAX (-4,3%) en CAC (-4,0%) nog enigszins mee. De markten hadden niet voorzien dat Rusland op deze schaal Oekraïne zouden binnenvallen en dat wordt nu ingeprijsd.
De Russen schieten zichzelf overigens ook zelf in de voet. De Russische roebel verliest 7,5% ten opzichte van de dollar en noteert zelfs op het laagste niveau sinds het Presidentschap van Poetin. In andere woorden: U krijgt voor iedere dollar nog nooit zoveel roebels terug als nu. Ook staatsbedrijf Gazprom, dat 70% van alle hulpbronnen in Rusland beheert, verliest vandaag ruim 35%. Kortom, de Russische oligarchen zien vandaag een aardig deel van hun vermogen verdampen.

ING en Unilever onderuit
De grootste bleeder binnen de AEX is ING (-9,0%). De grootbank heeft voor €4,7 miljard aan exposure uitstaan in Rusland en dat is iets meer dan 10% van de gehele market cap. De markt boekt dit nu gelijk in een keer af. De verzekeraars Aegon (-6,3%), ASR (-6,4%) en NN Group (-8,0%) zijn ook niet de bedrijven die u op dit soort momenten in portefeuille hebben.
Just Eat Takeaway (+3,1%) maakt een bijzondere comeback. Beleggers die hun aandelen vanochtend bij -6% van de hand deden, raad ik aan het koersenbord voorlopig maar even uit te zetten. Misschien is de bodembel vanochtend wel geluid. Ik durf er mijn handen niet voor in het vuur te steken, al is de maaltijdbezorger wel met afstand de laagst gewaardeerde speler binnen de sector.
Unilever (-5,3%) stelt daarentegen weer teleur. Op dit soort dagen moet het concern toch een veilige haven zijn? De afgelopen zeven jaar is de koers per saldo gelijkgebleven. Dat terwijl de AEX in die periode met ruim 40% is opgelopen. Het is dus niet zo gek dat enkele boze activistische aandeelhouders zich roeren.
AMG
Misschien heeft u er vandaag niet op gelet, maar er zijn ook nog cijferaars. Bijvoorbeeld een producent van bijzondere metalen.“Met de lithiumprijs op een all-time high waren de verwachtingen voor de vierde kwartaalcijfers van metalenspecialist AMG (-1,3%) hoog gespannen. Het werd echter een anticlimax: de hoge lithiumprijs is nog amper terug te zien in het resultaat onderaan de streep”.
“De lithiumprijs is pas sinds begin december echt begonnen met oplopen en is sindsdien met 120% gestegen. Het leeuwendeel van de stijging ligt dus in het nieuwe jaar en het is daarom niet fair om AMG nu al af te rekenen op het matige resultaat ondanks de hoge lithiumprijs.”
Weeteling meent dan ook dat de winstsprong van het bedrijf nog moet komen. Momenteel koerst het aandeel tegen 14 keer de verwachte winst over 2022. Of het aandeel koopwaardig is, leest u in het onderstaande artikel.