Het eerste Nederlandse waterstof tankstation opende in 2015. Intussen is dit netwerk sterk groeiende net als het aantal waterstof elektrische auto’s in Nederland. In en rondom de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Arnhem en Groningen is waterstof tanken nu al goed mogelijk. En hier komen er snel meer stations bij. Daarnaast bijvoorbeeld ook in Veldhoven, Breda, Roosendaal en Dordrecht.
Het doel is om zo snel als mogelijk door heel Nederland waterstof te kunnen tanken. Ook buiten Nederland groeit het netwerk van waterstofstations. Zo zijn er in Duitsland inmiddels bijna 100 waterstofstations. Daar liggen al plannen om dit uit te breiden naar vierhonderd in 2023. Maar ook in landen als België, Frankrijk, Denemarken, Zwitserland en Oostenrijk staan al tankstations.
Het actuele Europese overzicht is eenvoudig in de app H2.Live te zien.
De Toyota Mirai heeft een tankinhoud van 5,6 kilo, omgerekend heeft de auto daarmee een actieradius van 650 kilometer. De prijs die je betaalt voor een volle tank zal rond de € 50,- à € 60,- liggen, daarmee rij je op dit moment voor ongeveer dezelfde prijs als diesel. Wel met één groot verschil: uit de uitlaat van een waterstofauto komt enkel water. In de toekomst is de verwachting dat de productie van waterstof goedkoper zal worden.

Samenwerking aan waterstof Waterstoftechnologie heeft ontzettend veel potentieel, maar waterstof wordt nu nog op kleinere schaal geproduceerd. Alleen met een vergroten van het aantal waterstoftankstations kan de waterstofauto een opmars maken. Daarom worden de krachten gebundeld van olieconcerns en autofabrikanten. Toyota werkt hiervoor samen met bedrijven als Shell, Total, BMW, Daimler, Honda, Hyundai, Linde Group en Air Liquide. Ook investeert Toyota de komende vijf jaar in totaal tien miljard euro in waterstof gerelateerde producten.
Toyota Tankservice