Tankers liggen in de file door een EU-prijsplafond voor Russische olie

9 dec 2022 | Energie

Zeker twintig olietankers wachten in Turkse wateren om via de Bosporus in de richting van de Middellandse Zee te kunnen varen. Turkse autoriteiten eisen een bewijs dat de olietankers verzekerd zijn voordat ze vanuit de Zwarte Zee door mogen varen.

Sancties tegen Rusland Turkije wil voorkomen dat onverzekerde schepen met olie op de Bosporus varen. Nieuwe EU-regels tegen Rusland zorgen zo voor een file, die verder kan oplopen.

Eind vorige week bereikten de EU-lidstaten een akkoord over een prijsplafond voor Russische olie. Het plafond is vastgesteld op 60 dollar per vat, terwijl de Europese Brent-olie momenteel 82 dollar per vat waard is. Schepen die Russische olie vervoeren die meer dan 60 dollar per vat heeft gekost, kunnen niet meer verzekerd worden. Tegelijkertijd heeft Rusland aangekondigd geen zaken met landen te doen die zich aan het prijsplafond gaan houden.

De nieuwe afspraken, afgelopen weken ingevoerd door de G7-landen, verklaren de Turkse angst voor onverzekerde schepen. De nieuwe regels van Turkije gelden voor alle tankers die olie vervoeren vanuit de Zwarte Zee, dus ook voor schepen met olie uit Kazachstan. Volgens bronnen die de Financial Times heeft gesproken, hebben veel vertraagde schepen Kazachse olie aan boord. Die Kazachse olie, die via een pijpleiding naar Russische havens wordt getransporteerd, valt niet onder het prijsplafond van de G7.

Bron: NRC