Verhuizen naar het buitenland

30 mei 2022 | Lifestyle

De beslissing om te verhuizen naar het buitenland komt niet zomaar uit de lucht vallen. Vrijwel altijd ligt er een belangrijke reden aan ten grondslag. Het kan gaan om een liefde die binnenkort eindelijk voor het leven met je verenigd zal zijn. Voor weer een ander is het een belangrijke baan die voor meer inkomen gaat zorgen omdat de markt in het naar toe te verhuizen land openligt. Of je hebt het simpelweg in Nederland allemaal wel gezien en ben je toe aan een nieuwe omgeving, waarbij je je helemaal onderdompelt in nieuwe culturen, gebruiken en een andere levensstijl. Er komt natuurlijk wel het een en ander op je af voordat je gesetteld bent in je nieuwe habitat.

Binnen Europa

Verhuizen naar een land dat lid is van de Europese Unie is wat eenvoudiger dan emigreren naar bijvoorbeeld Canada, in verband met het vrije verkeer en verblijf van personen. Na drie maanden in het Europese land moet je je wel laten inschrijven in de desbetreffende gemeente. Buiten Europa wordt het wat ingewikkelder.

Legalisatie documenten

Veel belangrijke informatie is te verkrijgen bij het consulaat, of de ambassade, van het land waar je naar gaat verhuizen. Zorg er in ieder geval voor dat je alles regelt betreffende belastingen, je diploma’s, zorgverzekering, erkenning beroep, uitkeringen en je pensioen. Meld, vanaf vijf dagen voor vertrek, bij je gemeente dat je gaat emigreren, waarbij je aangeeft naar welk land je gaat verhuizen en het adres waar je dan bereikbaar bent. Vraag voor je vertrekt je DigiD aan, zodat je je kunt identificeren op websites van de Nederlandse overheid.

Wat ook belangrijk is, is legalisatie van je Nederlandse documenten, zodat deze gebruikt kunnen worden in het land waar je naartoe emigreert. Zo weten de instanties aldaar dat je document van een bevoegde instantie komt. Het kan gaan om overheidsdocumenten, diploma’s, medische verklaringen, juridische en zakelijke documenten.

Schakel een internationaal verhuisbedrijf in

Wil je nou helemáál zonder stress emigreren, laat dan je verhuizing naar het buitenland regelen door een internationaal verhuisbedrijf. Zo’n bedrijf neemt je veel fysiek werk uit handen, want je hebt altijd meer spullen dan je denkt. Deze professionals zorgen ervoor dat al jouw waardevolle spullen op de plaats van bestemming aankomen, waar je ook naar toe gaat.