Vertrek uit Rusland kost Shell tot $5 miljard

7 apr 2022 | Economie

Vertrek uit Rusland kost Shell tot $5 miljard

Shell trekt zich terug uit Rusland, kosten: tot $5 miljard. Dat maakt het donderdagochtend in een update over het eerste kwartaal bekend.

Voor de resultaten van het eerste kwartaal van 2022 wordt verwacht dat de impact na belastingen van waardeverminderingen van vaste activa en extra kosten met betrekking tot activiteiten in Rusland $4 tot $5 miljard zal bedragen’, aldus de olie- en gas reus in een verklaring. Deze kosten zullen geen invloed hebben op de aangepaste winst, aldus het bedrijf.

Kasstroom geraakt

In het bericht waarschuwt Shell dat de operationele kasstroom negatief wordt getroffen door de ’erg hoge’ uitstroom van het werkkapitaal. Shell verwacht tussen 860.000 en 910.000 productie olie per dag te hebben afgeleverd, aan lng tussen 7,7 en 8,3 miljoen ton. Het verwacht meer inkomsten uit de handel van gasproducten, afgezet tegen het vierde kwartaal van 2021. In de update meldt Shell ook een herverdeling voor de rapportage: resultaten voor gas worden afgezonderd van de afdeling Renewables &- Energy solutions. Olie- en chemicalieën worden in twee aparte onderdelen opgedeeld, Marketing en Chemicals & Products.