Volgens BeursBlog IEX.NL zien beleggers het zonnig in voor 2023

2 Jan 2023 | Economie

Beleggers zien het zonnig in voor 2023

Beleggers zien het zonnig in voor 2023

De Nederlandse belegger is optimistisch gestemd over geheel 2023. Het grootste gedeelte (44%) denkt dat de AEX er dit jaar 5 tot 15% bij krijgt, zo blijkt uit onze meting van het Nationaal Beleggerssentiment.

Nog eens een derde denkt dat de AEX een resultaat zal laten zien dat ligt tussen de -5 en de +5%. Een minderheid van 8,7% ziet het helemaal zitten en denkt dat de hoofdindex meer dan 15% kan stijgen.

Sentiment voor de korte termijn iets bekoeld

Natuurlijk vroegen we ook naar de verwachtingen voor januari. Het sentiment is ietsje afgezwakt ten opzichte van vorige maand. Ongeveer een kwart is nu (zeer) pessimistisch gestemd over de aandelenmarkten; dit was vorige keer nog 15,1%.

Investment manager Simon Wiersma van ING merkte op dat beleggers blij zijn dat 2022 achter de rug is en dat het nu tijd is om vooruit te kijken. “Naar verwachting wordt 2023 voor beleggers een beter jaar en zijn er lichtpuntjes om naar uit te kijken”, aldus Wiersma.

Ook bij Blog de Aandeelhouder.nl is men positiever gestemd:

De expert van ING merkte bovendien op dat de gasprijs op de laatste dag van het oude jaar nog eens 11 procent omlaag dook, naar het niveau van vlak voor de oorlog in Oekraïne. “Het zal de inflatie in ieder geval gaan drukken, en dat is goed nieuws.”

Verder begon het nieuwe jaar vanmorgen rustig. Veel beurzen zijn vandaag nog gesloten, waaronder de Britse en Amerikaanse aandelenmarkt, naast veel Aziatische beurzen.

Veel handelaren zijn ook nog met vakantie, waardoor de omzetten naar verwachting deze week erg laag zullen zijn. Dat kan volgens ING leiden tot bovengemiddelde koersuitslagen.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de Europese industrie in december minder sterk kromp dan een maand eerder. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 47,1 in november naar 47,8 in december, de hoogste stand in drie maanden.

Econoom Chris Williamson van S&P Global zei dat de vooruitzichten verbeteren, geholpen door een herstel van de aanvoerketens en een teruglopende inflatie. Ook zijn er minder zorgen over de energiecrisis in de eurozone, mede dankzij de genomen maatregelen door overheden.