Waterstof

7 apr 2022 | Energie


Afgelopen maandag de 20ste was groen-ondernemer Ruud Koornstra te gast bij Tv-programma ‘Goedemorgen Nederland’. Sinds dit jaar is duurzaam ondernemer Ruud Koornstra de ‘Nationale Energiecommissaris’. Als het aan hem ligt is Nederland al in 2030 fossielvrij. Hij reist stad en platteland af op zoek naar allerlei duurzame ideeën. De meest revolutionaire uitvinding van dit moment is volgens Koornstra onlangs gedaan op het gebied van waterstof. Een Nederlandse ontdekking: waterstof opslaan in de vorm van poeder.

Waterstof is een opslagmedium van energie, vergelijkbaar met een batterij; als je die energie hebt opgewekt, is deze vast te leggen in waterstof. Je bewaart de energie dan dus in de vorm van waterstof. Heb je de energie nodig, dan deze waterstof door een brandstofcel en wordt het weer elektriciteit. Een uiterst schone vorm van verbranding: de enige uitstoot is.. water. En dus totaal geen CO2-uitstoot. Het enige probleem met waterstof de snelle ontbrandbaarheid en het feit dat het slechts onder hele hoge druk vloeibaar is. Daarmee zijn transport en opslag lastig en kost de opslag ook veel energie.

Ruud Koornstra bij WNL op 20 01 2020 met zijn potje waterstofkorrels, waar een auto 800 km op kan rijden..

Ruud Koornstra is vooral om de voor- en nadelen van waterstof, zeer enthousiast over een Nederlandse ontdekking op het gebied van waterstof: het wordt opgeslagen in de vorm van.. poeder. Voordeel ervan is dat de korrels geen hoge druk nodig hebben om het op te slaan. Het waterstof wordt gebonden aan zout en voor gebruik moet er eerst wat zuiver water worden toegevoegd waarna het waterstofgas weer vrijkomt en kan het vele malen efficiënter verbrand worden.

Waterstofpoeder werd vroeger al geproduceerd, dus de vinding is niet nieuw, maar het gaat om de nieuwe toepassingen en het gemak van korrels.. Er gloort dus een toekomst, waarin Nederland opnieuw waterstofpoeder produceert en auto’s laat rijden op een vloeibare vorm van het waterstofpoeder. Het blijkt dat door toevoeging van een kleine hoeveelheid verdund zoutzuur aan de korrtels, de reactie nog sneller geactiveerd wordt. Het blijkt dat het rendement van deze Nederlandse uitvinding volgens deskundigen bijna 100% is..

Waterstofkorrels-proefinstallatie..
Er wordt nu heel veel zon- en windenergie opgewekt, heel vaak op momenten dat we het niet echt nodig hebben. Deze alternatieve technologie kan heel goed gebruikt worden om deze energie op een efficiënte en schone manier op te slaan in de vorm van waterstofpoeder. Daarna kan het poeder vervoerd worden naar plekken waar je het nodig hebt om elektriciteit op te wekken.

De grootste uitdaging is het creëren van maatschappelijke bekendheid, dat vervolgens weer moet zorgen voor acceptatie van de techniek. Natuurlijk zouden auto-fabrikanten, die bezig zijn met waterstof-aandrijftechneken voor auto’s, een groot verschil kunnen betekenen. Kijk eens naar de ontwikkelingen bij BMW hieronder, waar waterstof al ruim een decennia in het hart zit van de R&D-activiteiten.

Binnenkort zal het bedrijf H2Fuel als proef een generator laten draaien om grote energiegebruikers te overtuigen, dat deze nieuwe manier van elektriciteit opwekken, uiterst goedkoop en duurzaam is. Voor de zware industrie die nu nog olie en gas gebruiken, kan het de oplossing zijn om hun bedrijf te verduurzamen. Inmiddels is er concrete belangstelling vanuit het bedrijfsleven, onder meer van energiebedrijven, oliemaatschappijen en chemiebedrijven.

Ruud Koornstra gelooft dat ook huishoudens in de toekomst de waterstofkorrels zouden kunnen gaan gebruiken voor hun energie-in-huis. Dan kun je gewoon in de supermarkt ook een pak waterstofpoeder-korrels kopen.. Thuis gaan de korrels in het waterstof-apparaat en er is dan weer voor een maand elektriciteit in huis gehaald…

Deze waterstofkorrels voor auto’s..?!
De korrels/het poeder zou natuurlijk een prachtige brandstof zijn voor onze wereld van autovervoer. Inzake de ontwikkelingen op het gebied van waterstof voor de aandrijving van auto’s, is vooral BMW goed bezig met de ontwikkelingen Ongeveer een jaar geleden meldde BMW  dat uitlaatgassen van de het BMW-model Hydrogen 7 mono fuel schoner zijn dan de lucht die erin gaat.

De lucht wordt feitelijk dus ‘gezuiverd’ in plaats van vervuilt. Inmiddels blijkt dat BMW een nieuwe waterstofmotor heeft ontwikkeld, die tweemaal efficiënter is dan een conventionele benzinemotor. Zelfs de uiterst efficiënte dieselmotor wordt verslagen. Deze nieuwe krachtbron zet tot 43% van de schone energie om in beweging; de meest geavanceerde diesels komen tot 42%. De motor combineert de gunstige verbrandingseigenschappen van waterstof met de sterke punten van benzine- en dieselmotoren.

Zo gebruikten de ingenieurs een standaard dieselkrachtbron met een compleet nieuwe cilinderkop met bougies als in een benzinemotor. Daarnaast werden er onder meer nieuwe injectoren geplaatst die de waterstof onder een druk van 300 bar inspuiten. De technici zijn bij dit project uitgegaan het eerdere BMW HyICE project, waarbij met een waterstofmotor al specifieke vermogens van wel 100 kW/135 pk per liter cilinderinhoud werden gerealiseerd. Met de ontwikkeling van deze waterstofmotor blikt BMW naar eigen zeggen verder vooruit in de toekomst en laat men zien dat een laag verbruik, nul emissie van schadelijke gassen en het typische BMW rijplezier, prima gecombineerd kan worden.

Bron: 2020 © WantToKnow.nl/be