WONEN EN WERKEN IN NOORWEGEN

Ieder jaar emigreren er gemiddeld zo’n 480 Nederlanders naar Noorwegen. Noorwegen neemt gestaag toe in populariteit als emigratieland. Er is in Noorwegen dan ook al een hechte community van geëmigreerde Nederlanders. Deze keuze om naar Noorwegen te emigreren is niet onterecht; wie van natuur, ruimte, rust en vrijheid houd is in Noorwegen op de juiste plaats!
Redelijk veel Nederlanders wonen (en werken) dus al in Noorwegen. De redenen daarvoor zijn natuurlijk uiteenlopend. Wie in Noorwegen gaat wonen zal daar ook, in de meeste gevallen, moeten gaan werken. Hetzij met een eigen onderneming hetzij voor een Noorse werkgever. Wanneer u het idee heeft om naar Noorwegen te emigreren moet u wel rekening met een aantal zaken. Deze zaken bespreken wij uitgebreid op deze pagina. Allereerste wat statistieken.
Emigratie Statistieken van Nederland naar Noorwegen
Jaar | Migratie naar Noorwegen |
---|---|
2010 | 324 |
2015 | 439 |
2017 | 477 |
2018 | 500 |
2019 | 486 |
Er is geen data van 2016 en 2011 t/m 2014 beschikbaar bij het CBS.
Sommige Nederlanders die al jaren in Noorwegen wonen hebben nog steeds geen seconde spijt. Meestal hebben zij hun emigratie goed voorbereid. Het is namelijk cruciaal voor deze verhuizing om ervoor te zorgen dat er genoeg geld binnen komt, anders wordt een brood kopen in Noorwegen al een lastig en duur probleem.
Er zijn ook Nederlanders die na korte tijd in Noorwegen als snel weer terug wilden naar Nederland. Waar gaat het in die gevallen vaak fout? O.a. financieel. Er is geen werk of een jonge onderneming loopt niet. Ook komt het voor dat mensen die emigreren last krijgen van heimwee naar familie/vrienden. Dit probleem komt in de praktijk vaak voor.
Waarom is emigreren naar Noorwegen zo populair onder Nederlanders
Veel zaken (sociale zaken) zijn erg goed geregeld, dit komt overigens wel goed overeen met Nederland. De lonen liggen in Noorwegen gemiddeld hoger dan in Nederland. Daar staat tegenover dat het dagelijks leven ook duurder is. Daarnaast is het in veel gevallen financieel aantrekkelijk om in Noorwegen te gaan wonen. Dit komt door het feit dat veel Noorse provincies/gemeenten speciale (lang) lopende projecten hebben lopen om buitenlanders naar Noorwegen te krijgen. Ze doen dit omdat Noorwegen te maken heeft met een snel voortschrijdende vergrijzing. Het is dan ook absoluut niet zo dat iedereen even welkom is. De meeste gemeenten zien het liefst jonge mensen komen welke een technische opleiding hebben.

De huizen en de grond in Noorwegen zijn een stuk goedkoper dan de meeste huizen / grond in Nederland. Echter dingen als levensmiddelen zijn in Noorwegen aanzienlijk duurder. Daar staat tegenover dat u in Noorwegen gemiddeld ook meer zal verdienen t.o.v. Nederland.
Als toerist is het vaak schrikken omdat wij in een andere verhouding leven. Dat is dus ook gelijk een probleem voor ondernemers in het toerisme in Noorwegen. Het land is in de ogen van veel buitenlanders best wel prijzig. En ook al wilt u zo goedkoop mogelijk zijn voor toeristen: in hun ogen is het dan nog een prijs zoals ze die buiten de grenzen van Noorwegen gewend zijn.
In Noorwegen is bijvoorbeeld de benzine voor ons ongeveer even duur. Voor de Noren is de brandstof dus relatief goedkoop. De emigratieprojecten gelden meestal voor mensen met een bepaalde financiële situatie en bepaalde aantrekkelijke arbeidsmogelijkheden. Dat betekent in de de praktijk dat bijvoorbeeld Nederlanders, Belgen en Duitsers relatief aantrekkelijk zijn voor de Noorse projecten. Er is met name ook een grote vraag naar technische mensen in Noorwegen. Denk hierbij aan timmerlieden, lassers, loodgieters en elektriciens.