Overstromingen, bosbranden, hongersnood. Het einde van de wereld zoals we die vandaag kennen. Het ineenstorten van de industriële beschaving. Dat is het doemscenario dat wetenschappers voorspellen binnen 30 jaar, áls de tegen dan 9 miljard mensen hun levensstijl niet aanpassen. Nog maar eens een helse apocalyps dus, maar ditmaal een wetenschappelijk onderbouwde.
Dat blijkt uit het fameuze Food system stock verslag dat Lloyds deze week vrijgaf en dat de steun geniet van de Britse en Amerikaanse regering. Het rapport, opgesteld door het Britse Global Sustainability Institute (GSI) van de Anglia Ruskin University, voorspelt een reeks van enorme rampen die de wereld zal vernietigen. Oorzaak: een combinatie van klimaatverandering, een tekort aan water en voedsel, energieverlies en politieke instabiliteit.
Verzekeringssector
Het verslag is bedoeld voor de verzekeringssector om de risico’s in te schatten van het verwachte wereldwijde voedseltekort, dat “beschouwd wordt als aannemelijk op basis van feiten uit het verleden” en “verhoogde politieke instabiliteit”.
Om tegemoet te kunnen komen aan de wereldwijd toenemende vraag naar voedsel, door een nooit geziene bevolkingsgroei, zal de globale landbouwproductie tegen 2050 meer dan moeten verdubbelen. Maar de tijdsdruk om de voedselbevoorrading op peil te houden “verhoogt de kwetsbaarheid van het systeem”.
Waterstress
Het rapport voorspelt een toename in “de intensiteit en frequentie van extreem weer-verschijnselen”, zoals overstromingen, droogte en bosbranden. Gekoppeld aan de verspreiding van ongedierte en ziektes in de landbouw betekent dat dat de voedselvoorziening in het gedrang komt. Het wordt nog erger door de toenemende angst voor waterschaarste: tegen 2025 al zal tweederde van de wereldbevolking met ‘waterstress’ te maken hebben.
Voorbereiding en verandering
Nu al zorgt de verhoogde graanprijs voor problemen in landen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Latijns-Amerika. Kenia, Nigeria, Zuid-Soedan, Pakistan en Indië worden als voorbeelden gegeven van politiek erg onstabiele regimes of van landen waar sociale onrust heerst.
Volgens Dr. Ales Jones, directeur van het GSI, is dit ons onvermijdelijke lot als wij niets doen aan onze huidige levenshouding. Voorbereiding en verandering zijn de sleutelwoorden.