Fundamentals?
Met fundamentals bedoelt de analist van CPM Group de balans tussen het totale aanbod van zilver minus de industriële vraag. Als belegger wil je weten of er in een bepaalde grondstoffenmarkt schaarste is of niet, gebaseerd op de fundamentele industriële vraag. Daarom is het belangrijk om de investeringsvraag los te zien van de industriële vraag, ook in de zilvermarkt.
Beleggers zijn volgens Christian geen prijsnemers van zilver, maar prijszetters. Fabrikanten kopen het zilver wat overblijft en zijn prijsnemers. De hoeveelheid die beleggers kopen bepaalt de zilverprijs omdat dit het verschil kan maken tussen een tekort of overschot op de zilvermarkt. Tussen 1990 en 2005 waren beleggers bijvoorbeeld netto verkopers van zilver en daalde de prijs. Vanaf 2005 begonnen beleggers weer meer zilver te kopen en begon ook de zilverprijs weer te stijgen. Onderstaande grafiek laat dit goed zien.
Vraag en aanbod
Het jaarlijkse aanbod van zilver is de afgelopen decennia steeds verder toegenomen, maar de laatste jaren niet meer. Dat komt door een stagnatie van de zilvermijnproductie. Ook de vraag naar zilver lijkt de laatste jaren te stabiliseren, al is de samenstelling van de vraag over de afgelopen decennia wel fundamenteel veranderd. Voor de eeuwwisseling werd een significante hoeveelheid zilver nog gebruikt voor fotografie, vandaag de dag bijna niet meer. Voor elektronica wordt door de jaren heen juist steeds meer zilver gebruikt.
De laatste tien jaar hebben we twee nieuwe toepassingen voor zilver sterk in omvang zien groeien, namelijk zonnepanelen en auto’s. In zonnepanelen wordt veel zilver verwerkt en ook zit er meer edelmetaal in auto’s vanwege alle elektronica. Voor een elektrische auto is gemiddeld zelfs 1,5 tot 2 keer zoveel zilver nodig als voor een benzineauto. De vraag naar zilver voor deze toepassingen zal de komende jaren naar verwachting blijven toenemen.
Bron: Frank Knopers
Holland Gold