Zakendoen in Kaapverdië

1 mei 2023 | Economie

Kaapverdië is met zijn witte stranden, helder water en dagelijkse zonneschijn een populaire vakantiebestemming. Ook voor een ondernemer kan Kaapverdië een interessante bestemming zijn. Maar hoe doet u er zaken en waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Kaapverdië.

Inwoners en maatschappij van Kaapverdië

Kaapverdië is niet 1 eiland, maar een archipel van 9 bewoonde eilanden en diverse onbewoonde eilandjes. De eerste kolonisten waren Portugezen. In 1462 landden zij op een eiland dat zij Ilha de São Tiago (Santiago) noemden. Het land lag strategisch gunstig en werd een belangrijk knooppunt voor de slavenhandel en een pleisterplaats voor de trans-Atlantische handel.

Tot zijn onafhankelijkheid in 1975 viel Kaapverdië onder de heerschappij van Portugal. Van 1975 tot 1991 kende Kaapverdië een eenpartijstelsel, daarna kwamen er verschillende partijen.

Tegenwoordig is Kaapverdië een parlementaire republiek met 0,5 miljoen inwoners (2018). 168.000 hiervan wonen in de hoofdstad Praia. De meeste Kaapverdiërs zijn een mix van Afrikaans en Europees bloed. Portugees is de officiële taal, maar er wordt ook veel Creools gesproken. Zo’n 80% van de bevolking is katholiek, bijna 5% is protestant, circa 2% is moslim.

Kaapverdië kent van oudsher een grote emigratie naar alle delen van de wereld, ook naar Nederland. Dat betekent dat er tegenwoordig meer Kaapverdiërs buiten het land wonen dan in het land zelf. Toch is ook de bevolking op de eilanden zelf de laatste decennia flink toegenomen. Kaapverdië heeft een jonge bevolking, de levensverwachting is relatief hoog (73 jaar) en de immigratie is nu ook toegenomen. Ook kent het land relatief weinig kindersterfte. Met 20% is het aandeel analfabeten laag vergeleken met andere West-Afrikaanse landen. Op de Human Development Index van de Verenigde Naties staat Kaapverdië op de 126e plaats.

Economie van Kaapverdië

De economie van Kaapverdië draait vooral om de dienstensector. Daarbinnen vormt toerisme de belangrijkste sub-sector met meer dan 20% van het bruto nationaal product (bbp). Met betere verbindingen tussen de eilanden en betere logistiek zou het toerisme nog meer kunnen opbrengen.

Omdat de Kaapverdische grond lang niet genoeg voedsel produceert, moet Kaapverdië veel voedingsmiddelen importeren. De rijke visgronden zorgen wel voor het nodige voedsel. Omdat Kaapverdië bijna geen energiebronnen heeft, moet het land ook zijn energie uit het buitenland halen.

Ondanks een uitgebreid scholingsprogramma heeft Kaapverdië een tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Dat is een van de redenen voor de hoge werkeloosheid, vooral onder jongeren. Het versterkt bovendien de onevenwichtige inkomensverdeling. Kaapverdië is nog steeds afhankelijk van buitenlandse investeringen en donoren en van het geld dat Kaapverdische emigranten naar het moederland sturen.

Kaapverdië is aangesloten bij de Economische Gemeenschap van West-Afrikaans Staten (ECOWAS). Ook hierbij aangesloten zijn onder meer Gambia, Nigeria en Senegal.

Recente economische ontwikkelingen

In Kaapverdië heeft de coronacrisis hard toegeslagen. De Kaapverdische economie is grotendeels op toerisme ingesteld en juist die sector kreeg harde klappen. De opbrengsten uit toerisme zijn gedaald met meer dan 60% en ook de visserij leverde veel minder op. De economie kromp in 2020 met 14%. Er zijn maar een paar landen in Afrika waar de coronacrisis harder heeft toegeslagen dan hier. In 2021 is er weer sprake van herstel. Lees de analyse van de African Development Bank op pagina 152.

De Wereldbank heeft in 2021 een rapport gepubliceerd over de economische situatie van Kaapverdië. Download het rapport ‘Cabo Verde Economic Update, April 2021 : Rebounding from the Crisis – Restoring Fiscal Sustainability and Leveraging the Private Sector for a more Resilient and Sustainable Recovery’ op de website van de Wereldbank.

Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in heel Afrika? Bekijk dan ook het rapport Africa’s Pulse van de Wereldbank (april 2022).

Handel Nederland – Kaapverdië

Voor Nederland staat Kaapverdië op nummer 130 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (voorlopige cijfers 2021), vergelijkbaar met de exportwaarde naar landen als Kosovo en Mongolië. In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Kaapverdië € 59,0 miljoen.

Wilt u meer weten over het land Kaapverdië, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan het factsheet over Kaapverdië.

Handelsrelatie EU-Kaapverdië

Kaapverdië valt onder het Algemeen Preferentieel Stelsel (GSP+) van de EU. Dit betekent dat veel producten tegen verlaagde invoerrechten of nultarieven geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie in de tabel over handelsakkoorden (APS-landen) of op de EU Trade Helpdesk.

Zakelijke kansen in Kaapverdië

Voor Nederlandse ondernemers bieden de Kaapverdische energie-, toerisme- en maritieme sectoren kansen.

De website Cabo Verde Trade Invest toont welke sectoren de Kaapverdiërs zelf als kansrijk zien voor buitenlandse investeringen. Ook promoot het Kaapverdië als land om in te investeren.

Op de websites van de Wereldbank en de African Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Kaapverdië.